Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

13 Αποφθέγματα για τα Χριστούγεννα


Christmas-Winter-Woman-900

Τα Χριστούγεννα στην ουσία είναι για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν και έχουν ξεχάσει ό,τι τα παιδιά ξέρουν. Τα Χριστούγεννα είναι για όποιον είναι αρκετά ώριμος ώστε να αρνηθεί το ανικανοποίητο πνεύμα του ανθρώπινου είδους.
Margaret Cousins

Ο τρόπος που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα έχει τις ρίζες του σε δεκάδες δοξασίες και κουλτούρες, από αυτήν για τον Άη-Βασίλη μέχρι τις καμπάνιες της Κόκα-Κόλα.
Richard Roeper

Προτάσεις χριστουγεννιάτικων δώρων: Στον εχθρό σας, τη συγχώρεση. Στον ανταγωνιστή σας, την ανοχή. Σε έναν φίλο, την καρδιά σας. Σε όλους, την φιλανθρωπία. Σε κάθε παιδί, ένα καλό παράδειγμα. Στον εαυτό σας, σεβασμό.
Oren Arnold

Σκέφτηκα κάποτε να γίνω άθεος, αλλά εγκατέλειψα αμέσως την ιδέα. Οι άθεοι δεν έχουν χριστουγεννιάτικες αργίες!
Henny Youngman

Μακάρι να μπορούσαμε να φυλακίσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων σε ένα βάζο και να το ανοίγαμε κάθε μήνα.
Harlan Miller

Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε μια αλληλοτροφοδοτούμενη αστάθεια. Ποτέ πριν στην ιστορία μια ακύρωση παραγγελιών τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη δεν σήμαινε απολύσεις εργατών στην Κίνα.
Nassim Nicholas Taleb

Τα Χριστούγεννα είναι μια αναγκαία γιορτή. Πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον ημέρα του χρόνου η οποία θα μας υπενθυμίζει για ποιον λόγο βρισκόμαστε πάνω στον πλανήτη εκτός από τον εαυτό μας.
Eric Sevareid

Σταμάτησα να πιστεύω στον Άη-Βασίλη όταν ήμουν έξι χρονών. Η μητέρα μου με πήγε να τον δω σε ένα πολυκατάστημα κι εκείνος, μόλις με αναγνώρισε, μου ζήτησε αυτόγραφο!
Shirley Temple

Εκείνος που δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Roy L. Smith

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που καταδιώκει κάθε μοναχικό, κουρασμένο και εγκαταλελειμμένο άνθρωπο.
Jimmy Cannon

Δεν υπάρχει τίποτε πιο θλιβερό σ' αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς τα Χριστούγεννα το πρωί και να μην είσαι παιδί.
Erma Bombeck

Τα Χριστούγεννα είναι σαν τους τυφώνες. Έρχονται θέλεις δεν θέλεις και πρέπει υποχρεωτικά να τα περάσεις μαζί με άλλους.
Garrison Keillor

Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα παιδιά λένε στον Άη-Βασίλη τι δώρο θέλουν και οι μεγάλοι το πληρώνουν. Δημόσιο έλλειμμα είναι όταν οι μεγάλοι λένε στην κυβέρνηση τι δώρο θέλουν και τα παιδιά τους το πληρώνουν.
Richard Lamm

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκά που δεν παχαίνουν πολύ; Κι όμως υπάρχουν!

 Μάθετε ποια να προτιμάτε


 Γλυκά που δεν παχαίνουν πολύ; Κι όμως υπάρχουν!

Η περίοδος της λαιμαργίας και της ασταμάτητης «μάσας» έχει φτάσει στο τέλος της. Μετά τις γιορτές υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να βάλουμε μέτρο και να τρώμε πιο προσεκτικά. Φρούτα, λαχανικά, ψητά ψάρια και κοτόπουλο, το menu όλων όσων προσέχουν τη διατροφή τους είναι πάνω κάτω ίδιο.

Τι γίνεται όμως όταν μας έρχεται η τάση για γλυκό; Από το να πολεμάτε με τα νεύρα σας και στο τέλος από στερητικό σύνδρομο καταλήξετε να γεύεστε μόνες σας ένα ολόκληρο μπολ προφιτερόλ, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στις ακόλουθες προτάσεις μας. Θα ξεγελαστείτε, θα νιώσετε τη γλύκα που τόσο επιθυμείτε, αλλά δε θα έχετε λάβει πολλές θερμίδες, ώστε να νιώθετε ενοχές.

Πάμε να δούμε, πως μπορούμε να γλυκαθούμε χωρίς ενοχές:

- Μια δροσιστική επιλογή αποτελεί το παγωτό με 0% λιπαρά ή το παγωμένο γιαούρτι το οποίο έχει γίνει και μόδα. Είναι δροσιστικό, πολύ γευστικό και παράλληλα προσέχει τη γραμμή σας. Προσοχή, μην το φορτώσετε με σοκολάτες, μπισκότα και ρευστές σοκολάτες, γιατί εκεί μιλάμε για θερμιδική βόμβα. Προτιμήστε το σκέτο, ή με φρούτα και λίγο μέλι.

- Ζελέ με φρούτα: Ένα μέτριο μπολ σας χαρίζει 150 θερμίδες. Τα οφέλη του; Με λίγες θερμίδες γλυκαίνεστε ενώ από τα φρούτα παίρνετε βιταμίνες. 2 σε 1 δηλαδή.

- Ρυζόγαλο: Ένα κεσεδάκι του εμπορίου σας χαρίζει 240 θερμίδες. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας με γάλα μειωμένων λιπαρών. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο διαιτητικό. Το ρυζόγαλα είναι ένα υγιεινό σαν πλούσιο σε βιταμίνη Β2, πρωτεΐνες γάλακτος και ασβέστιο.

- Γλυκό του κουταλιού κυδώνι: Μια μερίδα έχει περίπου 70 θερμίδες. Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το ρίξετε μέσα σε ένα γιαούρτι 0% λιπαρών. Τα θετικά αυτού του γλυκού; Το κυδώνι περιέχει βιταμίνη C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

- Παστέλι: Ένα μέτριο παστέλι περίπου 50 γραμμαρίων μπορεί να σας προσφέρει 280 θερμίδες, αλλά αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας. Διαθέτει πρωτείνες, καλούς υδατάνθρακες, ενώ το σουσάμι σας παρέχει τις απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας, φυτικές ίνες.

- Smoothies κατ' οίκον: Τα smoothies συνήθως έχουν πολύ ζάχαρη, για αυτό καλό θα ήταν να τα φτιάχνατε μόνες σας στο σπίτι σας. Χτυπήστε στο μπλέντερ ένα φλιτζάνι τεμαχισμένο πάγο, ένα φλιτζάνι παγωμένες φράουλες ή μούρα και μισό ποτήρι παγωτό ή frozen yogurt με χαμηλά λιπαρά και είσαι έτοιμη! Απόλαυση χωρίς τύψεις.

5 διατροφικά μυστικά για να χάσετε λίπος, μια για πάντα!


 Γιατί όλα θέλουν τον τρόπο τους

 5 διατροφικά μυστικά για να χάσετε λίπος, μια για πάντα!

Πόσες φορές έχει τύχει να κολλάει ο μεταβολισμός σας; Θέλετε να χάσετε κιλά και λίπος και δεν τα καταφέρνετε με τίποτα. Τι φταίει; Γιατί ο οργανισμός σας αρνείται να αποχωριστεί το extra λίπος;

Μήπως να ακολουθούσατε τα εξής tips;

1.Πρωινό το σημαντικό: Το καταλαβαίνουμε. Σας είναι δύσκολο να ξυπνάτε κάθε πρωί νωρίτερα για να τρώτε πρωινό. Μάθετε όμως ότι αυτό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας. Αν εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με τροφή το πρωί, θα νιώθετε κορεσμό για περισσότερο διάστημα και δε θα πεινάτε όσο θα πεινάγατε αν μένατε νηστικές. Τέρμα οι δικαιολογίες, ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα και απολαύστε ένα μπολ με δημητριακά. Είναι πολύ θρεπτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σας χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να σας πάει καλά η μέρα σας.

2.Τακτικά μικρά γεύματα: Πολλοί νομίζουν ότι το να τρώνε μια φορά την ημέρα θα τους βοηθήσει να χάσουν κιλά και λίπος. Μέγα λάθος. Ο οργανισμός μας χρειάζεται να λαμβάνει συχνά υγιεινές τροφές, ώστε να ενισχύεται η διαδικασία καύσης λίπους. Όταν στερείστε γεύματα, ο οργανισμός σας πάσχει από «κατοχικό σύνδρομο» και αποθηκεύει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί στην αγαπημένη του μορφή που δεν είναι άλλη από το λίπος. Σκέφτεστε κάτι χειρότερο;

3. Φρούτα, νερό, λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και για αυτό αποτελούν ιδανική επιλογή σνακ. Πιείτε άφθονο νερό, φάτε για βράδυ μια σαλάτα με άφθονα λαχανικά και μπαλσάμικο και μην ξεχνάτε ενδιάμεσα στα γεύματα να τρώτε φρούτα.

4. Αφαιρέστε τα εμφανή λίπη από τα κρέατα: Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα εμφανή λίπη και να περιορίσετε όσο μπορείτε τα έλαια. Μάθετε να αφαιρείτε την πέτσα από τα κρέατα, η οποία σας φορτώνει λίπος και θερμίδες. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και προσέξτε την ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτετε στο φαγητό και στη σαλάτα σας. Όλα θέλουν μέτρο.

5.Κάντε τις σωστές επιλογές και συνδυασμούς: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Τα όσπρια είναι ιδανική τροφή, καθώς περιέχουν πολύ λίγη ποσότητα λίπους και χοληστερίνης και είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Επιπλέον, προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Φτιάξτε μόνες σας τον απόλυτο αποτοξινωτικό χυμό για ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας

 Εύκολα και γρήγορα, μόνες σας στο σπίτι

 Φτιάξτε μόνες σας τον απόλυτο αποτοξινωτικό χυμό για ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας

Κατά καιρούς βρίσκουμε πάρα πολλές συνταγές με χυμούς που τάζουν λαγούς και πετραχήλια. Αυτή τη φορά εντοπίσαμε έναν ο οποίος φαίνεται να είναι δραστικός.

Τι μας υπόσχεται; Ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας και αποτελεσματικότερο κάψιμο λίπους. Ο χυμός αυτός βοηθάει τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί.
Δε χάνετε κάτι, δοκιμάστε τον.


Υλικά:
 
2λ. νερό
1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι
1λεμόνι
1 κ.γ φρεσκοτριμμένο ginger
10 φυλλαράκια δυόσμου

Εκτέλεση:
 
Ψιλοκόβετε τα αγγουράκια και το λεμόνι σε λεπτές φέτες. Προσθέτετε μέσα σε μια κανάτα το νερό, το φρεσκοτριμμένο ginger, τα φύλλα δύοσμου τις φέτες λεμονιού και αγγουριού, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Από το επόμενο πρωί μπορείτε να αρχίσετε να τον καταναλώνετε.


Δροσιστικό ρόφημα, χωρίς θερμίδες, το οποίο εγγυάται ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Θα τον δοκιμάσουμε και εμείς μαζί σας.

Αυτές οι τροφές σε βοηθούν να αποκτήσεις μυαλό… Αϊνστάιν


 Γιατί η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο


 Αυτές οι τροφές σε βοηθούν να αποκτήσεις μυαλό… Αϊνστάιν

Oι διατροφικές μας συνήθειες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Υπάρχουν τροφές ευεργετικές για τα οστά, για τα μαλλιά και τα νύχια και υπάρχουν και άλλες που βοηθούν να αποκτήσουμε μυαλό-ξυράφι.

Πάμε να τις δούμε:

1. Λιπαρά ψάρια: Ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα DHA. Το DHA, είναι ένας τύπος Ω-3, ο οποίος βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιπροσθέτως, τα Ω-3 βοηθούν στη μνήμη και έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ή της νόσου Alzheimer.

2. Ντομάτα : Η αγαπημένη σε όλους ντομάτα, όπως γνωρίζετε περιέχει το λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα καροτενοειδές , που προστατεύει από ασθένειες όπως η άνοια.

3. Πιπέρι καγιέν: Και όμως οι καυτερές πιπεριές είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλό σας. Η καψαϊκίνη,. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει υποδοχείς για την καψαϊκίνη (ουσία που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές), οι οποίοι υποδοχείς απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες μας βοηθούν να συγκεντρωνόμαστε και να αδειάζουμε το κεφάλι μας από το άγχος

4. Άγριο βατόμουρο : Είναι το απόλυτο φρούτο, αφού είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Τι καταφέρνει; Να βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας και να σας κρατά σε εγρήγορση

Πόσες θερμίδες έχουν τροφές που τρώμε καθημερινά; Τι πρέπει να προσέχουμε;

 Γιατί είναι καλό να γνωρίζετε τη θερμιδική αξία των τροφών



 Πόσες θερμίδες έχουν τροφές που τρώμε καθημερινά; Τι πρέπει να προσέχουμε;



 Η γνώση των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών των τροφών είναι πάρα πολύ σημαντική. Γνωρίζοντας περίπου πόσες θερμίδες λαμβάνετε από τις τροφές θα είναι ευκολότερο να βάλετε φρένο στη λαιμαργία σας.
Φυσικά είναι αδύνατο να σας παραθέσουμε τις θερμίδες από όλες τις τροφές. Μαζέψαμε βασικές τροφές που όλοι καταναλώνουμε καθημερινά και σας τις παραθέτουμε:
- 245 γρ. γάλα πλήρες =  150 θερμίδες
- 245 γρ. γάλα αποβουτυρωμένο (1% λιπαρά) = 101 θερμίδες
- 125 γρ. γάλα εβαπορέ πλήρες = 168 θερμίδες
- 100 γρ. ρύζι βραστό = 100 θερμίδες
- 200 γρ. μακαρόνια βραστά = 210 θερμίδες
- 30 γρ. δημητριακά σε νιφάδες καλαμποκιού = 160 θερμίδες
- 30 γρ. νιφάδες βρόμης = 127 θερμίδες
- 1 κουταλάκι ζάχαρης = 20 θερμίδες
-  6-7 μικρά καρύδια = 280 θερμίδες
-  100 γρ. φακές βραστές = 106 θερμίδες
-  100 γρ. φασολάκια βραστά = 25 θερμίδες
-  150 γρ. παντζάρια βραστά σε φέτες = 70 θερμίδες
- 25 γρ. ψωμί άσπρο (μία φέτα) = 64 θερμίδες
- 25 γρ. ψωμί σικάλεως 60 θερμίδες
- 1 φέτα ψωμί άσπρο για τοστ = 64 θερμίδες
- 1 τεμάχιο ψωμάκι στρογγυλό = 269 θερμίδες
- 1 κουταλάκι λάδι = 45 θερμίδες
- 15 γρ. λάδι = 1 κουταλιά = 133 θερμίδες
- 1 κουταλιά βούτυρο = 110 θερμίδες
-1 μέτριο πορτοκάλι = 65 θερμίδες
- 1 μέτρια μπανάνα = 105 θερμίδες
- 1 μέτριο μήλο = 80 θερμίδες
- 1 μέτριο αχλάδι = 96 θερμίδες
-15 γρ. μπέικον μέτριο σε λιπαρά = 87 θερμίδες
- 10 γρ. σαλάμι αέρος = 42 θερμίδες
- 120 γρ. μπριζόλα ψητή = 380 θερμίδες
- 120 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς λίπος = 220 θερμίδες
- 120 γρ. λευκό ψάρι = 200 θερμίδες
Βλέποντας τις θερμίδες καταλήγουμε στα εξής: Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, αντικαταστήστε το λευκό ρύζι, ψωμί και μακαρόνια με ολικής και μαύρα. Προτιμήστε τυριά, γάλα και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε το βούτυρο και προτιμήστε το ελαιόλαδο που είναι πολύ θρεπτικό. Θέστε σα στόχο να εντάξετε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας, όπως επίσης τα λαχανικά και τα φρούτα.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Mεγάλα εκφραστικά μάτια και τα ζουμερά χείλη

Τα μεγάλα εκφραστικά μάτια και τα ζουμερά χείλη είναι ο ορισμός της θηλυκότητας και της γοητείας μιας γυναίκας. Τώρα μπορείτε κι εσείς να τα αποκτήσετε.
 

Σίγουρα όλα τα μάτια και τα χείλη δεν έχουν το ίδιο μέγεθος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αξίζουμε να έχουμε τα επιθυμητά και σαγηνευτικά χαρακτηριστικά που επιθυμούμε, αρκεί να εφαρμόσουμε έξυπνα μικρά μυστικά.

Σε ό, τι αφορά τα μικρά μάτια:

1) Το πρώτο βήμα είναι να περιποιηθείτε τα φρύδια σας, ώστε να είναι καλοσχηματισμένα. Τα καλοσχηματισμένα φρύδια προσθέτουν έξτρα λάμψη στα μάτια και αν είναι και μακριά και τοξωτά, δημιουργούν ένα μακρύ εφέ στα μάτια.

2) Ένα τρικ είναι να εφαρμόσετε μία ανοιχτόχρωμη φωτεινή σκιά στο τόξο του φρυδιού. Θα μεγαλώσει σημαντικά το μέγεθος των ματιών.

3) Να χρησιμοποιείτε πάντα ανοιχτόχρωμες σκιές ματιών σε απαλή απόχρωση, ανάλογα με το χρώμα των ματιών.

4) Αν θέλετε να τονίσετε πολύ τα μάτια σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκουρόχρωμες σκιές στις εξωτερικές γωνίες.




5) Το λευκό μαλύβι στο εσωτερικό των ματιών, ανοίγουν το βλέμμα.

6) Μία λεπτή γραμμή eyeliner θα δείξει το μάτι πιο μακρύ και μεγάλο όταν εφαρμοστεί ανοδικά στην εξωτερική γωνία. Προσοχή μία πιο χοντρή γραμμή ή μία καθοδική γραμμή, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

7) Στις βλεφαρίδες καλό είναι να εφαρμόσετε διπλή στρώση από μάσκαρα. Αν η βλεφαρίδα μεγαλώσει και μακρύνει τότε το μάτι θα φαίνεται πολύ μεγαλύτερο.
 Σε ό, τι αφορά τα μικρά χείλη:

1) Για μεγαλύτερο όγκο και πιο σταθερό αποτέλεσμα, πριν από καθετί τοποθετήστε concealer και μία διάφανη πούδρα πριν εφαρμόσετε το κραγιόν.

2) Έπειτα με ένα φυσικό μολύβι σχηματίστε το περίγραμμα των χειλιών τονίζοντας προσεκτικά τις δύο καμπύλες που σχηματίζουν κάτω από τα ρουθούνια. Αυτό το σημείο είναι το πιο σαγηνευτικό στα χείλη.

3) Το τελευταίο στάδιο είναι το κραγιόν το οποίο όσο πιο ανοιχτό, τόσο πιο σαρκώδες θα δείχνει το αποτέλεσμα.

4) Αποφύγετε τις σκούρες αποχρώσεις, μικραίνουν τα χείλη.

5) Τα ιριδίζοντα ανοιχτόχρωμα γκλος επίσης προσθέτουν όγκο και μπορούν να φορεθούν και μόνο στο κέντρο των χειλιών, ενώ οι άκρες να παραμείνουν σε πιο ματ τόνους.

6) Για πρωινό μακιγιάζ μπορείτε να εφαρμόσετε μόνο ένα ιριδίζον γκλος αντί για το κραγιόν.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

9+1 τροφές που σε κάνουν πιο όμορφη.





n


Μυστικά κρυμμένα στο ψυγείο σου


Θες να αποκτήσεις υπέροχα μαλλιά και επιδερμίδα που αντανακλά υγεία; Τα μυστικά δεν βρίσκονται μόνο στο νεσεσέρ σου, αλλά και στο ψυγείο σου. Δες ποιες είναι οι 10 τροφές που θα σε κάνουν ακόμα πιο όμορφη και ετοιμάσου… να κάψεις καρδιές.

Γιαούρτι
n
Οι διαιτολόγοι λατρεύουν το γιαούρτι αφού είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σε χορταίνει και έχει υπέροχη γεύση. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε αμινοξέα που θα σε βοηθήσουν να απαλλαχθείς από τους μαύρους κύκλους. Σκοπεύεις να ξενυχτήσεις; Φάε γιαούρτι στο πρωινό σου για να μειώσεις τα σημάδια του ξενυχτιού την επόμενη μέρα.



Φασόλια
n
Δεν είναι απλώς νόστιμα και χορταστικά σαν κύριο πιάτο ή συμπλήρωμα. Τα φασόλια και τα υπόλοιπα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιοτίνη που θα σου χαρίσουν δυνατά μαλλιά. Επιπλέον η έλλειψη βιοτίνης επηρεάζει αρνητικά τις κλειδώσεις, κάνοντάς τις εύθραυστες. Μην παραλείπεις λοιπόν να προσθέτεις όσπρια στην διατροφή σου, μέσα σε σαλάτες ή σαν κύριο πιάτο.



Σέλερι
n
Αν σκοπεύεις να πλησιάσεις σε «απόσταση αναπνοής» τον κούκλο στο πάρτι, πάρε ένα μπαστουνάκι σέλερι και κατάπληξέ τον. Ίσως δεν το γνωρίζεις αλλά το σέλερι σου χαρίζει καλύτερη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αναγκάζει να μασάς περισσότερο σε σχέση με άλλα λαχανικά όπως το καρότο και το αγγούρι. Και όσο περισσότερο μασάς, τόσο περισσότερο σάλιο παράγεται. Το σάλιο σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα που προκαλούν την άσχημη αναπνοή.



Ντομάτες
n
Πέρα από το γεγονός ότι είναι δροσιστικές, οι ντομάτες διαθέτουν το αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό συστατικό λυκοπένιο. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρεις, και είναι αντίθετο με τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, είναι ότι η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται από τον οργανισμό μας ευκολότερα όταν είναι μαγειρεμένη ή έχει υποστεί επεξεργασία. Η κέτσαπ, ο πελτές ντομάτας ή μια μακαρονάδα με φρέσκια σάλτσα είναι ό,τι πρέπει για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τις εξωτερικές επιθέσεις ή να επιβραδύνεις την εμφάνιση ρυτίδων.



Νερό
n
Πολλές celebrities ορκίζονται ότι το μυστικό της ομορφιάς τους είναι ότι πίνουν πολύ νερό. Και μη μου πεις ότι δεν έχεις αμφισβητήσει τα λεγόμενά τους… σύμφωνα όμως με διατροφολόγους, το νερό συμβάλει πάρα πολύ στην λαμπερή ομορφιά μας. Αν ο οργανισμός σου είναι ενυδατωμένος, ο μεταβολισμός δουλεύει στο φουλ και εσύ δείχνεις κομψή και τονωμένη. Πίνε λοιπόν 8 ποτήρια την ημέρα. Θες και γεύση; Στάξε μες στο ποτήρι σου μερικές σταγόνες λεμονιού ή βαλέ μια φέτα από αγγούρι, ή ακόμη δοκίμασε το ανθρακούχο νερό με άρωμα μαστίχας.



Στρείδια
n
Πονηρούλα! Τώρα θα μάθεις πως τα στρείδια δεν είναι απλώς αφροδισιακά. Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και ο ψευδάργυρος ρυθμίζει την παραγωγή λιπαρότητας. Ένα δέρμα με ρυθμισμένη λιπαρότητα, είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσει ακμή. Και με καθαρό δέρμα, αισθάνεσαι περισσότερη αυτοπεποίθηση, σωστά;



Μπρόκολο
n
Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος. Και καλή κυκλοφορία του αίματος, σημαίνει και καλή όψη και φυσικά… έντονη ερωτική όρεξη και δραστηριότητα.



Κόκκινες πιπεριές
n
Θεωρούνται σούπερ-τροφή για το καλό που κάνουν στο δέρμα σου καθώς είναι από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών. Σε πρόσφατη έρευνα αναφέρεται ότι όσες γυναίκες λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C έχουν ξεχωριστό λαμπερό δέρμα. Μην παραλείπεις λοιπόν να προσθέτεις πιπεριές στη σαλάτα σου καθημερινά ή να μασουλάς μπαστουνάκια πιπεριάς σε κάθε ευκαιρία για να λάμπεις.



Καρότα
n
Ετοιμάσου να γίνεις Βugs Βunny! Δεν χρειάζεται να ξανασυζητήσουμε πόσο κακό κάνει ο ήλιος στο δέρμα σου. Έχουμε κουραστεί ακόμα να ακούμε ότι η επιδερμίδα μας απειλείται από τις ακτίνες UV ακόμα και τις κρύες και συννεφιασμένες ημέρες του χειμώνα. Μαζί με το αντηλιακό σου, τα καρότα μπορούν να σε θωρακίσουν απέναντι στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η καροτίνη μειώνει την ευαισθησία του δέρματός σου στις ακτίνες UV και μειώνει τον ερεθισμό και το κοκκίνισμα που προκαλούν.



Σολωμός
n
Αυτό το νόστιμο ψάρι είναι τόσο πλούσιο σε Ωμέγα3 που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το στρες και να έχεις καλή διάθεση. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει Ωμέγα3 από μόνος του γι’ αυτό είναι κρίσιμο να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες από αυτό από τις τροφές.






Σχέσεις ρουτίνας

  


 



Δε ξέρω τι ακριβώς σκέφτεται ο καθένας μόλις βλέπει τον τίτλο "Σχέσεις Ρουτίνας''. Τι σημαίνει για τον εκάστοτε αναγνώστη η ρουτίνα μέσα σε μια σχέση; Το να έχεις συνηθίσει τον άλλο; Να τον έχεις δεδομένο; Να βαριέσαι να τον δεις επειδή τον έχεις σιχαθεί και ξέρεις πως δεν πρόκειται να σε εκπλήξει ποτέ ξανά; Δε μπορώ να γνωρίζω πως το εκλαμβάνει ο καθένας σας, μπορώ όμως να σας πω πως είναι μια μορφή αυτής της σχέσης.


 Μια σχέση που από ένα σημείο και μετά καταντάει συνήθεια είναι ''επικίνδυνη'' με την έννοια ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από αυτή. Όταν μένεις με έναν άνθρωπο συνεχώς μαζί, κοιμάσαι μαζί του, ξυπνάς δίπλα του, τρώτε μαζί, πηγαίνετε γυμναστήριο μαζί, οι έξοδοι σας έχουν ως προϋπόθεση να είστε μαζί, από ένα σημείο και μετά χάνεσαι μέσα σε όλο αυτό, το οποίο μπορεί στην αρχή να είναι πολύ όμορφο και να σε γεμίζει και να αισθάνεσαι ασφαλής και πως δε χρειάζεσαι κανέναν άλλο στη ζωή σου, όμως στο τέλος χάνεις τον εαυτό σου. 

Από τη στιγμή που έχεις απειροελάχιστο έως καθόλου χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου και συναναστρέφεσαι με το ίδιο άτομο, αυτό θα σε ''απορροφήσει΄΄ κάποια στιγμή. 

Θα ξεχάσεις ποιος είσαι και πως συμπεριφερόσουν πριν μπεις σε αυτή τη σχέση και γι'αυτό ακριβώς το λόγο δε μπορείς να ξεφύγεις: γιατί πιστεύεις πως χωρίς αυτόν τον άνθρωπο δεν έχεις τίποτα άλλο.   

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου απλώς και μόνο επειδή δεν έχεις χρόνο και χώρο για κανέναν άλλο. Είναι πολύ σημαντικό μέσα στη σχέση να βάζεις τα όρια σου και να κρατάς τις ισορροπίες διότι άπαξ και ένας από τους δύο αποφασίσει να απομονωθεί από το λοιπό του κοινωνικό περίγυρο εύλογα μετά αγκιστρώνεται από το σύντροφο του. Και αυτή η αγκίστρωση μπορεί να αποβεί μοιραία για μια σχέση. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο και όχι προαιρετικό, ο χρόνος να μοιράζεται ισάξια σε φίλους, σύντροφο και στον εαυτό σου. Θα τονίσω το ισάξια γιατί αν δίνεται κάπου αλλού βαρύτητα μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις που επίσης βλάπτουν μια σχέση.   


 Τώρα το κομβικό σημείο στο οποίο θα σταθώ είναι πως όταν έχεις ''εγκλωβιστεί'' μέσα σε μια τέτοια σχέση δε μπορείς να ξεχωρίσεις τη συνήθεια από τον έρωτα. Δε ξέρεις αν θέλεις αυτόν τον άνθρωπο επειδή είναι η καθημερινότητα σου και θα χαλάσεις το πρόγραμμά σου αν τον αφήσεις ή αν είσαι όντως τρελά ερωτευμένη μαζί του, και σε ανάβει και τον θέλεις. Μέχρι να έρθει κάποιος να σου ταράξει τα έως τότε στάσιμα νερά σου... Και τότε τα πράγματα μπερδεύονται και μπερδεύεσαι και συ μέσα σε αυτά. Όταν και αν σου συμβεί αυτό, να μπει κάποιος τρίτος σαν σίφουνας στη ζωή σου, σηκώνεις τα χέρια ψηλά! Από τη μία σκέφτεσαι πόσο πολύ θες να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, νιώθεις πως η ζωή σου γίνεται ξανά συναρπαστική και τον θες, τον κοιτάς και ξέρεις πως πεθαίνεις γι'αυτό το άτομο και πως δε θέλεις να του βάζεις όρια, αλλά ..πρέπει! Πρέπει γιατί στην άλλη άκρη έχεις τη σχέση σου που σε περιμένει. Έχεις να σκέφτεσαι όλα αυτά που πέρασες μαζί του και πως η καθημερινότητά σου θα αλλάξει και πως τρέμεις να αφήσεις το σίγουρο και να πάρεις ένα ρίσκο για να δοκιμάσεις κάτι που ναι μεν σε καίει αλλά το φοβάσαι κιόλας γιατί δε μπορείς να ξέρεις την κατάληξή του. 


Αυτό το νέο άτομο στην παρούσα φάση έχει το ρόλο του ξυπνητηριού. 
Είναι εδώ για να σου ανοίξει τα μάτια, για να σου δείξει πως δεν είσαι πια ερωτευμένη και πως αν ήσουν δε θα άφηνες κανέναν άλλο να μπει στη ζωή σου. Εσύ όμως καθώς έχεις χαθεί μέσα στη σχέση σου αρνήσαι να το παραδεχθείς, αρνήσαι να ανοίξεις τα μάτια σου και να δεις το προφανές. Ίσως είναι επειδή αγαπάς το νυν σου και σου αρέσουν πλέον οι συνήθειές σας, όμως πίστεψέ με, μια σχέση μόνο με αγάπη μπορεί να προχωρήσει εφόσον έχεις περάσει τα 40. Όταν είσαι 20 χρονών δε σου αρκεί. Θέλεις πάθος, θέλεις εντάσεις, θέλεις να σε εκπλήσσει ο άλλος κάθε λίγο και λιγάκι. Και κυρίως θέλεις χρόνο. Χρόνο για να μάθεις τον εαυτό σου, να διαμορφώσεις την προσωπικότητα σου. 


Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως δεν πειράζει αν ζήσεις μια τέτοια σχέση. Δεν είναι τόσο φρικτή όσο ακούγεται και έχει πολλά πράγματα να σου προσφέρει. Άλλωστε κάθε είδους σχέση είναι μια εμπειρία που σε βοηθάει στην επόμενη. Απλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένη πως τέτοιου είδους σχέσεις συνήθως έχουν ημερομηνία λήξης γιατί αργά η γρήγορα θα κουραστείς. Και αν έχεις την τύχη να έρθει κάποιος να σε ταρακουνήσει, μην τον διώχνεις, χάρη σου κάνει, σε βγάζει από το λήθαργό σου. 

Είναι σαν να έχεις παγιδευτεί μέσα σε κινούμενη άμμο που σε πνίγει αργά και βασανιστικά και αυτός ο κάποιος σου απλώνει το χέρι για να σε βοηθήσει να βγεις. Άνοιξε τα μάτια σου, λοιπόν, στην πραγματικότητα και πάψε να εθελοτυφλείς. Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τα 7 άγνωστα αίτια που ενισχύουν το αίσθημα της μόνιμης κόπωσης


Η μόνιμη κόπωση κερδίσει διαρκώς έδαφος με πολλούς να αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος, αφού αποφεύγουν τα ξενύχτια και προσέχουν τη διατροφή τους...


Ωστόσο τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί να προέρχονται από καθημερινά πράγματα που δεν φανταζόμαστε.



1. Αφυδάτωση

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση The Journal of Nutrition δείχνει ότι τα άτομα που δεν αναπληρώνουν τουλάχιστον το 1,5% του σωματικού τους βάρους σε νερό εκδηλώνουν συχνές εναλλαγές στη διάθεσή τους και έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου στην περιοχή που ρυθμίζει τα επίπεδα ενυδάτωσης και τη θερμοκρασία του σώματος αποστέλλουν τα αντίστοιχα σήματα στον υπόλοιπο εγκέφαλο ώστε να υποδείξουν την ανάγκη για νερό.

2. Έλλειψη βιταμίνης Β12

Ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 ώστε να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και να διατηρήσει την καλή λειτουργία των νευρώνων. Η έλλειψη της βιταμίνης μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα κι έτσι εκδηλώνεται έντονη υπνηλία. Η βιταμίνη υπάρχει μόνο στα ζωικά προϊόντα κι έτσι οι ειδικοί συνιστούν στους χορτοφάγους να λαμβάνουν αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής.

3. Υπερβολικό στρες

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ορμόνη του στρες κορτιζόλη είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες και μειώνεται τις βραδινές ώρες. Έτσι, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό ρυθμό στη ζωή μας και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ωστόσο, το χρόνιο στρες απορυθμίζει αυτό το φυσιολογικό μοτίβο. Εάν το σώμα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να παραμένουν υψηλά ακόμη και το βράδυ κι έτσι δεν απολαμβάνουμε ήσυχο και χαλαρωτικό ύπνο. Αντιθέτως, η παραγωγή κορτιζόλης μπορεί να μειωθεί δραστικά κι έτσι να «υπνοβατούμε» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

4. Καρδιοπάθεια

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Heart & Lung έδειξε ότι το 50% των γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα κόπωσης μία εβδομάδα πριν. Η απόφραξη των αρτηριών και οι αδύναμοι καρδιακοί μύες περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι οι μύες και οι ιστοί δε λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο ώστε να λειτουργήσουν σωστά.

5. Πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου

Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της αναιμίας. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου έχουν σαν αποτέλεσμα τον ελλιπή σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, το οξυγόνο δε μεταφέρεται αποτελεσματικά σε ολόκληρο το σώμα. Από την άλλη όμως, οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου μπορεί να εξουθενώσουν τον οργανισμό μας. Το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ενέργεια για να απαλλαγεί από τον περιττό σίδηρο κι έτσι δε μας μένει «καύσιμο» για την υπόλοιπη ημέρα.

6. Αποχή από τη σωματική άσκηση

Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το χρόνιο στρες, η καθιστική ζωή μας στερεί την πολύτιμη ενέργεια που χρειαζόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Μια μέρα γεμάτη στρες κάνει το σώμα να πλημμυρίζει κορτιζόλη. Η γυμναστική μας βοηθά να απελευθερώσουμε αυτή τη συσσωρευμένη ένταση και να ανανεωθούμε.

7. Λοίμωξη του ουροποιητικού

Η κόπωση είναι ένα συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης του ουροποιητικού. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ένας φυσικός μηχανισμός αντίδρασης που μας παροτρύνει να ξεκουραστούμε και ώστε να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Η δίαιτα της νηστείας: κάψε λίπος κι όχι μυς


Ψωμί με ταχίνι αποτελεί μεν νηστίσιμη επιλογή αλλά με πολλά λιπαρά

Νιώθεις έλλειψη ενέργειας ή κακοδιαθεσία; Αρρωσταίνεις συχνά; Επιθυμείς σωματική ανανέωση, καλύτερη υγεία, διαύγεια πνεύματος, ψυχική ευεξία και πιο αδύνατο σώμα; Αν ναι, εκμεταλλεύσου την ευνοϊκή συγκυρία, άδραξε την ευκαιρία και κάνε την νηστεία ιδανική ευκαιρία για δίαιτα.Νιώθεις έλλειψη ενέργειας ή κακοδιαθεσία; Αρρωσταίνεις συχνά; Επιθυμείς σωματική ανανέωση, καλύτερη υγεία, διαύγεια πνεύματος, ψυχική ευεξία και πιο αδύνατο σώμα; Αν ναι, εκμεταλλεύσου την ευνοϊκή συγκυρία, άδραξε την ευκαιρία και κάνε την νηστεία ιδανική ευκαιρία για δίαιτα.


Tώρα είναι η ευκαιρία:
* Εξισορρόπησε τις διατροφικές σου ατασθαλίες
* Ενίσχυσε τον οργανισμό σου
* Βελτίωσε με απολύτως φυσικό τρόπο την υγεία σου
Σε όλες τις γνωστές θρησκείες υπάρχουν συγκεκριμένοι διατροφικοί κανόνες, μέρος των οποίων αποτελεί η νηστεία κατά χρονικές περιόδους. Βεβαίως, ο κύριος σκοπός των θρησκευτικών νηστειών, όπως αυτής της Μεγάλης Σαρακοστής που διανύουμε και συγκεκριμένα τώρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι η πνευματική και ψυχική ανάταση των πιστών, μέσω ενός ολοκληρωμένου συνόλου συμπεριφορών με συμβολικό νόημα. Ωστόσο, παρά τον έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα αναμφισβήτητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός: η ορθόδοξη χριστιανική νηστεία αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή χορτοφαγική εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε διατροφικές ατασθαλίες, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να χάσουμε μερικά περιττά κιλά.
Τα διατροφικά χαρακτηριστικά της νηστείας
Η νηστεία της Σαρακοστής διέπεται από την εποχικότητα, την απλότητα, την ποικιλία τροφίμων και τη μειωμένη πρόσληψη φαγητού. Βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και απαγορεύει τα ζωικά προϊόντα, επιτρέπει όμως τα θαλασσινά και την κατανάλωση ψαριών σε προκαθορισμένες μέρες, όπως π.χ. του Ευαγγελισμού. Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα αντισταθμίζεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και λαδερών φαγητών.
Θυμήσου: Η νηστεία, με την έννοια της γενικά λιτής διατροφής και της αποχής από τα ζωικά τρόφιμα, δεν έχει ως αυτοσκοπό την αυτοθεραπεία ή το αδυνάτισμα, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται ως προληπτική, παρεμβατική ή επικουρική θεραπεία για καμία ασθένεια, χωρίς επίβλεψη από ειδικό.
Σύμφωνα με τις Γραφές, εξαιρούνται από την «υποχρέωση» αυστηρής νηστείας ασθενείς, ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά, ταξιδιώτες («οδοιπόροι...») και βαριά χειρωνακτικά εργαζόμενοι.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της νηστείας;
Η θρεπτική σύσταση του νηστίσιμου διαιτολογίου διαφοροποιείται αρκετά συγκριτικά με αυτό προ της νηστείας. Αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, φυτικών ινών, ανόργανων στοιχείων (π.χ. καλίου), φυτοθρεπτικών, αντιοξειδωτικών και ενεργών ενζύμων, αλλάζει προς το καλύτερο το είδος του προσλαμβανόμενου λίπους, αυξάνονται τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ελαττώνονται τα κορεσμένα και ελαχιστοποιείται η διαιτητική χοληστερίνη, όμως σε περιπτώσεις ακραίας νηστείας μπορεί να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β12 και D και, σπανιότερα, σε ω-3 λιπαρά, ψευδάργυρο και ορισμένα βασικά αμινοξέα.
Θυμήσου: Όσο πιο ποικίλο είναι το διαιτολόγιο της νηστείας και όσο μεγαλύτερο το εύρος των διατροφικών σου επιλογών τόσο περισσότερο περιορίζονται οι πιθανότητες έλλειψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή υπερβολικής πρόσληψης άλλων.
Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;
H θρεπτικά επαρκής νηστεία:
1. Ελαττώνει τη διατροφική πρόσληψη δυνητικά επιβλαβών ουσιών, όπως π.χ. ζωικών λιπαρών και τοξινών.
2. Μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια για τις πεπτικές διεργασίες, διευκολύνει τη λειτουργία των απεκκριτικών οργάνων.
3. Υποστηρίζει ήπια τους εσωτερικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης και αποβολής των τοξικών ουσιών.
4. Περιορίζει τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλει στη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
6. Ενισχύει τη δημιουργία κολλαγόνου, καλυτερεύει την υφή της επιδερμίδας, προσδίδει ξεχωριστή λάμψη στο δέρμα.
7. Προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία, αυξάνει την ενεργητικότητα, φτιάχνει τη διάθεση.
8. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση.
9. Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, υποβοηθά την απώλεια περιττών κιλών.
Θυμήσου: Εφόσον γίνεται σωστά και συνετά, η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερίνης και ουρικού οξέος.
Μήπως δεν πρέπει να νηστέψω;
* Άτομα με αυξημένες θρεπτικές ανάγκες ή με δυσλειτουργίες και προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν νηστεύουν, γιατί, μεταξύ άλλων:
* Η χορτοφαγική διατροφή διαταράσσει ευκολότερα το ισοζύγιο ύδατος του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, εάν δεν προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες υγρών.
* Η μη εξισορρόπηση του διαιτολογίου μπορεί να έχει ως επακόλουθα ζαλάδες, πονοκεφάλους, αδυναμία, επιβάρυνση νεφρών και ήπατος, αθρόα και ανεξέλεγκτη έκλυση τοξινών στο αίμα, απώλεια μυϊκής μάζας κ.ά.
* Η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων ενδέχεται να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, να αυξήσει το κοιλιακό λίπος και να χειροτερεύσει το μεταβολικό σύνδρομο.
* Η ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη λίπους συνδέεται με ορμονικές διαταραχές και πρόκληση δερματικών προβλημάτων, ενώ η πολλή υψηλή, ακόμα κι εάν προέρχεται από «καλά λιπαρά», με άνοδο του σωματικού βάρους και δυσμενέστερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
* Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού (νατρίου) μπορεί να απορρυθμίσει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα, ενώ η ελαττωμένη πρόσληψη νατρίου και η αυξημένη καλίου ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της σε υποτασικά άτομα.
* Η αποχή από τα γαλακτομικά ίσως χειροτερεύσει την κατάσταση όσων πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
* Ο αποκλεισμός του κρέατος, που είναι πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12, πιθανώς να επιδεινώσει την κατάσταση ατόμων με σιδηροπενική αναιμία.
* Η μεγάλη πρόσληψη φυτικών ινών αλλά και γλουτένης από τα δημητριακά είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως π.χ. πεπτικές ενοχλήσεις, φουσκώματα και διάρροιες.
Θυμήσου: Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται εάν είσαι πλήρως ενημερωμένη για το πώς θα αναπληρώνεις καθημερινά τα απαραίτητα συστατικά, ποια τρόφιμα θα χρησιμοποιείς ως εναλλακτικές πηγές τους και πώς θα τα συνδυάζεις κατάλληλα μεταξύ τους.
Τι να προσέχω; 
Η επωφελής για τον οργανισμό νηστεία προϋποθέτει εγκράτεια, μέτρο στις ποσότητες, κατάλληλες επιλογές και ενδεδειγμένους συνδυασμούς τροφίμων με βάση μερικούς απλούς κανόνες...
Καταμερισμός τροφής
Καταναλώνεις καθημερινά αρκετά διαφορετικά τρόφιμα, μοιρασμένα σε 3 λιτά γεύματα και 1-2 ακόμα μικρότερα ενδιάμεσα.
Προσπάθησε να τρως αναλογικά περισσότερο το πρωί, λιγότερο το μεσημέρι και ακόμα λιγότερο μετά τις απογευματινές ώρες.
Ποσότητες
Μην τσιμπολογάς διαρκώς με τη λογική «νηστίσιμα είναι, δεν παχαίνουν» - όλα έχουν θερμίδες και όλα παχαίνουν!
Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, ακόμα και του πλέον υγιεινού.
Μέτρο της μερίδας, η εξατομίκευση: να τρως μέχρι να νιώσεις ικανοποιημένη και ελαφρώς χορτασμένη.
Έλεγξε το βάρος και την περίμετρο της μέσης σου κάθε 4-5 μέρες. Εάν παρατηρήσεις μη επιθυμητή μεταβολή τους, ρύθμισε τις μερίδες αναλόγως.
Επιλογή τροφίμων
Δείξε ιδιαίτερη προτίμηση σε: Εποχικά λαχανικά, χόρτα και φρούτα.
Προϊόντα δημητριακών πολύ αδρά επεξεργασμένα ή ολικής αλέσεως.
Όσπρια νέας εσοδείας, κυρίως συσκευασμένα και όχι χύμα.
Ξηρούς καρπούς και σπόρους ανάλατους - αγοράστε τους με τη φλούδα τους ή καθαρισμένους και συσκευασμένους σε κενό αέρος.
Ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο, λινέλαιο και σησαμέλαιο.
Μέλι αντί για ζάχαρη.
Βιολογικά τρόφιμα έναντι των συμβατικών.
Τυποποιημένα προϊόντα με πλήρη διατροφική ετικέτα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία ιχνηλασιμότητας (παραγωγός, διανομέας, αριθμός παρτίδας κ.λπ.).
Συνδυασμοί τροφίμων
Για να κάνεις πιο πλήρεις τις πρωτεΐνες των φυτικών τροφίμων, συνδύασέ τες κατά περίπτωση:
Προϊόντα δημητριακών προερχόμενα από διαφορετικό καρπό (π.χ. νιφάδες βρώμης με ρόφημα ρυζιού).
Δημητριακά με σπόρους και προϊόντα αυτών (π.χ. ζυμαρικά με σάλτσα ταχινιού).
Δημητριακά με ξηρούς καρπούς (π.χ. πλιγούρι με καρύδια).
Όσπρια με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι).
Όσπρια με ξηρούς καρπούς ή (π.χ. φασόλια με καρύδια).
Όσπρια με παράγωγα ξηρών καρπών ή σπόρων (π.χ. ρεβίθια με ταχίνι).
Πρόσληψη ασβεστίου
Τρως καθημερινά σκουρόχρωμα λαχανικά (ιδίως μπρόκολο και σπανάκι), κρεμμύδι, σπόρους (π.χ. σουσάμι) και ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα).
Καταναλώνεις πιο συχνά εμπλουτισμένα με ασβέστιο φυτικά ροφήματα και επιδόρπια (από ρύζι, σόγια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.), χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη.
Προσθέτετε σε σαλάτες φύτρα σπόρων (π.χ. από στάρι, αλφάλφα, φασόλια μαυρομάτικα, ηλιόσπορους, ρεβίθια κ.ά.).
Πρόσληψη σιδήρου
Κινόα, βρώμη, κεχρί, σουσάμι, κουκουνάρια, φουντούκια, αμύγδαλα, χαρουπόσκονη, ελιές, ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες και βερίκοκα), σπανάκι, φακές και σόγια αποτελούν πηγές φυτικού σιδήρου.
Απόφυγε την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ λίγο πριν από το φαγητό, κατά τη διάρκειά του ή αμέσως μετά.
Πρόσληψη ω-3 λιπαρών
Κατανάλωσε τακτικότερα λινέλαιο, λιναρόσπορους, καρύδια, κάσιους, μακαντάμια και γλιστρίδα.
Πρόσληψη βιταμίνης D
Εάν δεν έχεις επαρκή έκθεση στον ήλιο, κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες.
Πρόσληψη βιταμίνης Β12
Υπάρχει σε ορισμένες ποικιλίες μανιταριών (διότι ουσιαστικά είναι μύκητες), βρώσιμα φύκια (π.χ. σπιρουλίνα) και εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Θαλασσινά
Η ένταξή τους στο διαιτολόγιό σου, π.χ. 1-2 φορές εβδομαδιαίως, υποκαθιστά το κρέας και συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων που εκλείπουν από τα φυτικά τρόφιμα, όπως π.χ. της βιταμίνης Β12. Ωστόσο, όλα τα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νάτριο και μια ποσότητα χοληστερίνης (περισσότερη: στρείδια, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες), οπότε καλό είναι να τρώγονται με ιδιαίτερη σύνεση, όπως και ο ταραμάς (προτιμάτε τον άσπρο, ο κόκκινος είναι τεχνητά κεχρωσμένος).
Έλεγχος πρόσληψης λίπους
Ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι, σπόροι, ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους ναι μεν είναι γενικώς ωφέλιμα, αλλά η υπερβολική τους κατανάλωση επιβαρύνει θερμιδικά και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. Για παράδειγμα, μια κουταλιά ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, μια κουταλιά ταχίνι γύρω στις 100, ενώ μια χούφτα ξηροί καρποί πάνω από 150 θερμίδες.
Μαγείρεμα
Επιλέγεις ήπιους τρόπους παρασκευής των φαγητών.
Τρως περισσότερα ωμά λαχανικά. Όταν τα μαγειρεύεις ως λαδερά, μετρίασε την ποσότητα ελαιολάδου.
Μουλιάζεις σε νερό για αρκετές ώρες όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ξερά φρούτα πριν τα χρησιμοποιήσεις.
Περιοριόρισε το αλάτι, χρησιμοποιώντας μυρωδικά και φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά.
Γλυκά
Σχεδόν όλα τα νηστίσιμα γλυκά, όπως ο χαλβάς και το παστέλι, περιέχουν αρκετά λιπαρά και είναι ενεργειακά πυκνά, έχουν δηλαδή πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, πάνω από 500 ανά 100 γραμμάρια. Επομένως, αρκέσου σε λίγα γραμμάρια τη φορά και όχι πολύ συχνά.
Αλκοόλ
Αν συνηθίζεις να πίνεις, περιορίσου σε 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το φαγητό κι απόφυγε τα βαρύτερα αλκοολούχα ποτά και το συνδυασμό τους με σακχαρούχα αναψυκτικά.
Συμπληρώματα
Εάν έχεις βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο καλύπτεις επαρκώς τις ανάγκες σου σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D, ίσως πρέπει να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Για την επιλογή του συμβουλέψου ιατρό, φαρμακοποιό ή διαιτολόγο και βεβαιώσου ότι δεν περιέχει κανενός είδους ζωικό συστατικό (π.χ. κάψουλα από ζελατίνη).
Υγρά
Εκτός από την πρόσληψή τους μέσω τροφίμων (π.χ. λαχανικά), χρειάζεσαι καθημερινά πολύ νερό. Εάν όμως δεν πίνεις αρκετό νερό, καταναλώνεις πολλές φυτικές ίνες, επισκέπτεσαι συχνότερα την τουαλέτα σε σχέση με το παρελθόν ή έχεις χάσει αρκετό βάρος, φρόντισε να καταναλώνεις επιπλέον χυμούς λαχανικών, χυμούς, σούπες, ροφήματα και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη.
Θυμήσου: Νηστεία δεν σημαίνει ούτε «δεν τρώω σχεδόν τίποτα», ούτε «τρώω ό,τι βρεθεί μπροστά μου, αρκεί να είναι νηστίσιμο». Αντίθετα, σημαίνει περιορισμό της ανεξέλεγκτης πολυφαγίας και σώφρονες επιλογές τροφίμων, πάντα σε λελογισμένες ποσότητες.
Υπόδειγμα εβδομαδιαίου μενού
Τρως νηστίσιμα, γευστικά και υγιεινά
Σου προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές, προσλαμβάνεις τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, βοηθας το σώμα σου να αποτοξινωθεί και να ανανεωθεί, ο οργανισμός σου λειτουργεί κάθε μέρα και πιο καλά και συγχρόνως χάνεις κιλά, εάν οι μερίδες είναι λογικές. Σκέψου τίποτα καλύτερο;
Δευτέρα
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και αμύγδαλα + ρόφημα («γάλα») σόγιας.
Μεσημεριανό: Μαυρομάτικα φασόλια με καλαμπόκι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, μυρωδικά και ελαιόλαδο.
Βραδινό: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, κρεμμύδι, πιπεριά, φασόλια από το μεσημέρι, θρυμματισμένο κρίθινο παξιμάδι και ελαιόλαδο.
Σνακ: Δαμάσκηνα ξερά.
Γλύκισμα: Μαύρη σοκολάτα.
Εναλλακτικά: Θαλασσινά στη λαδόκολλα.Μακαρονάκι κοφτό με αρακά. Ρεβίθια με ρύζι. Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι. Φασόλια γίγαντες φούρνου. 
Τρίτη
Πρωινό: Μούσλι με κολοκυθόσπορους, σπασμένο λιναρόσπορο + ρόφημα ρυζιού.
Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με καρύδια, ελαιόλαδο και ελιές.
Βραδινό: Μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι και κρεμμύδι στον ατμό με σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο και αμύγδαλα.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Γλύκισμα: Επιδόρπιο σόγιας.
Εναλλακτικά: Πιλάφι με μύδια ή γαρίδες. Ντολμαδάκια. Πατάτες γιαχνί και σκορδαλιά. Φάβα «παντρεμένη». Ψευτοκεφτέδες οσπρίων.
Τετάρτη
Πρωινό: Μπανάνα με ταχίνι και κολοκυθόσπορους + ρόφημα ρυζιού.
Μεσημεριανό: Ρεβίθια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, καλαμπόκι, πλιγούρι, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Βραδινό: Χυλωμένες νιφάδες βρώμης με σταφίδες, σουσάμι και κολοκυθόσπορους.
Σνακ: Ακτινίδια.
Γλύκισμα: Κουλουράκι κανέλας.
Εναλλακτικά: Αγκινάρες με πατάτες και αρακά. Πένες με μπρόκολο. Φασολάδα με πατάτες. Πιλάφι βρώμης με κρεμμύδι και θυμάρι. Ρεβίθια με κριθαράκι.

Πέμπτη
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και φουντούκια + ρόφημα αμυγδάλου.
Μεσημεριανό: Λαχανοσαλάτα + ρύζι καστανό με μανιτάρια και κουκουνάρι.
Βραδινό: Σούπα με διάφορα λαχανικά, αρακά, ρύζι και πατάτα.
Σνακ: Σταφιδόψωμο.
Γλύκισμα: Γλυκό κουταλιού.
Εναλλακτικά: Αρακάς με πλιγούρι. Πρασόρυζο. Ρύζι με αμύγδαλα και σουσάμι. Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι. Σαλάτα ταμπουλέ.
Παρασκευή
Πρωινό: Νιφάδες βρώμης με ξερά βερίκοκα, χουρμάδες + ρόφημα αμυγδάλου.
Μεσημεριανό: Ανάμεικτη σαλάτα με ωμά λαχανικά, φρούτα εποχής, σπασμένο λιναρόσπορο και φιστίκια Αιγίνης.
Βραδινό: Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών + ζυμαρικά με μανιτάρια.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Γλύκισμα: Παστέλι.
Εναλλακτικά: Ζυμαρικά με φασόλια, καλαμπόκι και λαχανικά. Πλιγούρι με καρύδια και σταφίδες. Σουβλάκια λαχανικών. Φακές με ρύζι. Σουπιές με σπανάκι.
Σάββατο
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής + ρόφημα σόγιας.
Μεσημεριανό: Σπανακόρυζο με καρύδια + ψωμί σίκαλης.
Βραδινό: Σπιτική χορτοφαγική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, πολλά λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια κ.ά.) και ελιές.
Σνακ: Μαλακά στραγάλια με σταφίδες.
Γλύκισμα: Κέικ με ταχίνι.
Εναλλακτικά: Μανιτάρια ψητά. Ριζότο με λαχανικά. Πατάτες φούρνου με λαχανικά. Λαχανόρυζο με σταφίδες. Χορτόπιτα.
Κυριακή
Πρωινό: Μούσλι με φρέσκα φρούτα, σπασμένο λιναρόσπορο + ρόφημα σόγιας.
Μεσημεριανό: Πένες με λαχανικά και σάλτσα πέστο με κουκουνάρι.
Βραδινό: Ψητά μανιτάρια, ψητή πατάτα και διάφορα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Σνακ: Ακτινίδια.
Γλύκισμα: Χαλβάς του μπακάλη.
Εναλλακτικά:
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι. Κουσκούσι ζυμαρικών με λαχανικά. Ταχινόσουπα. Νιφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς. Μακαρόνια με μανιτάρια.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν τις προσωπικές υποδείξεις γιατρών και διαιτολόγων, τους οποίους θα πρέπει να συμβουλεύεστε για κάθε σημαντική αλλαγή της διατροφής σας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ