Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΚΟΙΜΗΣΟΥ, ΠΑΧΥΝΕΣ !!


 ΚΟΙΜΗΣΟΥ, ΠΑΧΥΝΕΣ

 Πόσες θερμίδες πήρα, πόσες θερμίδες έκαψα... Με αυτή τη νευρωτική συνήθως φράση προσπαθούμε οι περισσότερες από εμάς να ελέγξουμε το βάρος μας: αυξάνοντας, μειώνοντας ή διατηρώντας το. Και ενώ έλεγες είναι μια απλή μαθηματική πράξη και είμαι εγώ γουρούνα ή εντελώς τούβλο που δεν μου βγαίνουν οι αριθμοί, σου λέει η επιστήμη ότι...
... δεν είναι και τόσο απλό κοπελιά!


Καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που παίρνεις; Λες θα αδυνατίσω αλλά δεν! Μήπως δεν κοιμάσαι; Άσχετο; Καλά είσαι μακριά νυχτωμένη! Από ότι φαίνεται η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει αισθητά τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά, με αποτέλεσμα να παχαίνεις. Α,τώρα με ακούς…
Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση του βάρους μας σύμφωνα με σειρά ερευνών. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί στενά με την εμφάνιση διαταραχών στο μεταβολισμό καθώς επίσης και με το διαβήτη, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορισθεί ακόμα το πώς ακριβώς λειτουργεί οργανικά η έλλειψη αυτή σε σχέση με το βάρος μας.
Μια νέα έρευνα που είχε διάρκεια 15 ημέρες και είχε ως δείγμα απόλυτα υγιή δεκαεξάχρονα άτομα, εξέτασε το θέμα πιο «πρακτικά».Η έρευνα αυτή έγινε σε ένα απολύτως «ελεγμένο» περιβάλλον που οι συμμετέχοντες κοιμούνταν υποχρεωτικά 9 ή 5 ώρες ανάλογα το στάδιο του πειράματος, κατά τις οποίες οι ερευνητές κατέγραφαν την ποιότητα του ύπνου τους με διάφορα τεστ. Απόλυτη ελευθερία είχε το δείγμα στο τι και πότε θέλει να φάει.
Πού κατέληξε όλο αυτό; Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο, τείνουν όχι μόνο να αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν, αλλά και να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες καταναλώνοντας τις θερμίδες αυτές πιο αργά μέσα στην ημέρα. Αποτέλεσμα ; Παχαίνουν. 
Ακόμα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της φίλης επιστήμης για να καταλάβεις τι εννοώ που σου λέω ότι αν κοιμάσαι λίγο, έχεις πρόβλημα και δεν με πιστεύεις!:
  • Οι συμμετέχοντες που για 5 συνεχόμενα βράδια κοιμούνταν μόνο 5 ώρες, έλαβαν 6% περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα σε σύγκριση με αυτούς που τους επιτρεπόταν να κοιμηθούν μέχρι και 9 ώρες.
  • Επιπλέον, παρατηρήθηκε αλλαγή στο βιορυθμό τους, αφού απορυθμίσθηκε ως προς τις ώρες η έκκριση μελατονίνης που σχετίζεται με το πότε κοιμόμαστε και ξυπνάμε. 
  • Είχαν ανάγκη για επιδρομή στο ψυγείο τη νύχτα, παρ ’όλο που είχαν φάει βραδινό πιο αργά από τους άλλους.
  • Όταν αυξήθηκαν οι ώρες που κοιμούνταν, παρατηρήθηκε μικρή απώλεια βάρους γιατί αυτομάτως ο οργανισμός τους μείωσε τις θερμιδικές του ανάγκες.
  • Οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα με την έλλειψη ύπνου πήραν και πιο γρήγορα και περισσότερο βάρος σε σχέση με τους άντρες της ίδιας ομάδας.
Επίσης οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι αν κοιμάσαι λίγο έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να παχύνεις γιατί λόγω της νευρικότητας που έχει σαν αποτέλεσμα η έλλειψη ύπνου , επηρεάζεται και η κρίση σου και η υπομονή σου με αποτέλεσμα να  διαλέγεις ανθυγιεινά φαγητά.
Μην ξεχνάς ότι το να κοιμάσαι αρκετά είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα για την ψυχική και σωματική σου υγεία, αφού οι ώρες αυτές ισορροπούν όλο τον οργανισμό σου ακόμα και σε πράγματα που ούτε καν υποψιάζεσαι μερικές φορές. Λοιπόν, νάνι σου αμέσως.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου