Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

5 μυστικά για άνετα τακούνια



Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσε να μας χαλάσει ακόμα

και το καλύτερο Πρωτοχρονιάτικο πάρτι, αυτό είναι ο πόνος από τα τακούνια που χτυπά ύπουλα εκεί προς το τέλος της βραδιάς, όταν το μόνο που θέλεις είναι να συνεχίσεις να χορεύεις μέχρι να δεις τον ήλιο να ανατέλλει –μόνο που δεν μπορείς.
Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα μυστικά που, αν τα αξιοποιήσετε σωστά, θα σας γλιτώσουν από τα πρησμένα πόδια που δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή ούτε με τις πιο μαλακές παντόφλες την άλλη μέρα το πρωί. Κι αυτό χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε ούτε πόντο από το στιλ σας.


Το ύψος του τακουνιού: Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχει μια χρυσή τομή ανάμεσα στην άνεση και τη σέξι εικόνα. Οι περισσότερες γυναίκες, όμως, κάνουν το λάθος να γεμίζουν τις ντουλάπες τους με παπούτσια που είναι είτε εντελώς φλατ είτε με τακούνι που ξεπερνά τους 15 πόντους. Αυτό το τελευταίο, όσο σέξι και αν είναι, προφανώς δεν γίνεται να το φοράς όλη μέρα, κάθε μέρα. Άλλωστε, αν φοράς το 15ποντο όλη μέρα, κάθε μέρα τι θα φορέσεις στο πάρτι ή σε μια ειδική περίσταση;

Η ομάδα σχεδιαστών των ECCO shoes συμβουλεύει πως το μέγιστο ύψος τακουνιού –πάνω από το οποίο το παπούτσι δεν είναι πια άνετο– είναι τα 7 εκατοστά. Σε αυτόν τον μαγικό αριθμό βρίσκεται η χρυσή τομή άνεσης και εμφάνισης: το πόδι ανασηκώνεται αρκετά ώστε να φαίνεται πιο αδύνατο και γυμνασμένο, ενώ το περπάτημα δεν δυσκολεύει στο ελάχιστο.

Το πλάτος του τακουνιού: Ακόμη και το ύψος των 7 εκατοστών αρχίζει να γίνεται προβληματικό όταν μιλάμε για τακούνι στιλέτο. Αν πρόκειται να μείνετε όρθια για ώρες ολόκληρες στο πάρτι, ή να τρέχετε από το ένα meeting στο άλλο, επιλέξτε ένα σταθερό, χοντρό τακούνι. Την ίδια άνεση προσφέρουν και οι φαρδιές πλατφόρμες, αλλά αφήστε τις καλύτερα για το καλοκαίρι –εκτός αν τις συνδυάζετε με τόνους μαύρου eyeliner, και δεν σας πειράζει να μοιάζετε με 20χρονη που απορρίπτει τον κόσμο.

Τα pumps: Οι γόβες και οι μπότες με την φιάπα (μπροστινή πλατφόρμα που, όμως, δεν φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του παπουτσιού, οπότε δεν δημιουργεί τους emo συνειρμούς που λέγαμε προηγουμένως) προσθέτουν ύψος χωρίς να σας κουράζουν περισσότερο, καθώς δεν επηρεάζουν πολύ την καμάρα και την γωνία στην οποία στέκεται το πέλμα.

Το μαγαζί απ’ όπου τα αγοράζετε: Σίγουρα, είναι πολύ βολικό εκεί που δοκιμάζετε ρούχα να βρίσκετε και παπούτσια τα οποία σας αρέσουν και ταιριάζουν τέλεια με το φόρεμα που σκέφτεστε να αγοράσετε. Όμως, τα καταστήματα ρούχων που απλά προτείνουν και παπούτσια για να συμπληρώσουν τις συλλογές τους στοχεύουν στο design των παπουτσιών, και όχι στη σωστή κατασκευή τους. Προτιμήστε καταστήματα που ειδικεύονται στα παπούτσια, για να είστε βέβαιη ότι τα τακούνια σας έχουν μελετηθεί ανατομικά και δοκιμαστεί σε σκληρές συνθήκες –δεν θα είναι μόνο πιο άνετα, θα κρατήσουν και περισσότερο καιρό.

Το σημείο όπου τα δοκιμάζετε: Το κατάστημα απ’ όπου θα αγοράσετε τα παπούτσια σίγουρα διαθέτει το πιο λείο πάτωμα του κόσμου –αν δεν είναι στρωμένο και με χαλί, για έξτρα άνεση. Επάνω του, ακόμη και το πιο σκληρό 20ποντο δεν φαίνεται τόσο κουραστικό. Δοκιμάστε, όμως, να διασχίσετε το πλακόστρωτο του Θησείου για να πάτε στο πάρτι του φίλου που δεν διαθέτει πάρκινγκ και για τους πενήντα καλεσμένους του, και θα καταλάβετε γιατί –όσο και αν κάνουν γκριμάτσες απέχθειας οι πωλήτριες– είναι σημαντικό να δοκιμάζετε τα παπούτσια σας σε πραγματικές συνθήκες, βλέπε τσιμεντένιους δρόμους και σπασμένα πεζοδρόμια –μην αγχώνεστε, σίγουρα υπάρχει ένα έξω από το κατάστημα που βρίσκεστε.

Τι δεν πρέπει να φας αμέσως μετά τη γυμναστική



Η ενέργεια είναι πολύτιμη μετά τη γυμναστική, όμως κάποιες τροφές δεν είναι φτιαγμένες για να στη χαρίσουν. Δες ποιες πρέπει να αποφύγεις και μάθε το γιατί.
Έχουμε ασχοληθεί με το τι πρέπει να τρως μετά την άσκησή σου, ώρα να ρίξουμε και μια ματιά σε όλα όσα πρέπει να μείνεις μακρυά.






 
Aλμυρά σνακ
Μετά την άσκηση και τον ιδρώτα που θα χύσεις, ο οργανισμός σου χρειάζεται την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, όμως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δε θα βοηθήσει. Απεναντίας, θα προκαλέσει κατακράτηση υγρών και θα σε κάνει να αισθάνεσαι φουσκωμένος. Προσπάθησε να επιλέξεις σνακ ολικής αλέσεως και βεβαιώσου ότι είναι ελαφρώς αλατισμένα.
Μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα
Το μπέικον είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς σου, ειδικά μετά την άσκησή σου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και αλάτι, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει την πέψη. Κι αν αυτό σού ακούγεται καλό, σκέψου ότι μετά την προπόνηση αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σου είναι το να λάβει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ώστε να ενδυναμώσει τους εξαντλημένους  μυς. Μείνε μακρυά από σαλάμια, λουκάνικα και κρέατα με πολύ λίπος και αντικατάστησέ τα με άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή στήθος γαλοπούλας.
Ωμά Λαχανικά
Μην εκπλήσσεσαι που το βλέπεις στη λίστα. Μπορεί τα ωμά λαχανικά να είναι ασφυκτικά γεμάτα από θρεπτικά συστατικά, όμως δεν είναι αρκετά για να "ενεργοποιήσουν" το σώμα σου μετά την άσκηση και να διατηρήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σου σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να  συνοδέψεις μερικά καρότα με σαλάτα χούμους, παρά να τα φας σκέτα.
Τυρί
Δε μιλάμε για ένα τοστάκι με μοτσαρέλα χαμηλών λιπαρών, αλλά για υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά, όπως το τσένταρ. Απόφυγέ το, για τις πρώτες τουλάχιστον ώρες μετά την άσκηση.
Ψωμί
Το αφράτο ψωμάκι δεν είναι επαρκές σνακ μετά τη γυμναστική, καθώς το άμυλο αυτό γρήγορα μετατρέπεται σε ζάχαρη. Και επειδή το σώμα σου είναι ευάλωτο μετά την άσκηση, πρέπει να αναπληρώσεις τις δυνάμεις σου με όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορέσεις. Η λύση "ψωμί" και ειδικά το λευκό, είναι λάθος.

 
Τηγανητές πατάτες
Πού πας βρε καημένη τηγανιτή πατατούλα γεμάτη λίπος, άμυλο και χωρίς πρωτεΐνες; Τρώγοντας μια μερίδα τηγανιτές πατάτες δε θα βοηθήσεις το σώμα σου μετά την άσκηση. Αν επιμένεις, προτίμησε τουλάχιστον την ψητή.
Τηγανητά αυγά
Σε γενικές γραμμές, τα αυγά είναι μια καλή και υγιεινή επιλογή μετά την προπόνηση καθώς σε γεμίζουν πρωτεΐνες και χολίνη, που είναι καλή για την υγεία της καρδιάς. Όταν όμως μπαίνουν στο τηγάνι, μαγειρεύονται σε λίπος, όπως το βούτυρο. Προτίμησε βραστά αυγά: είναι εύκολο να τα φας στο δρόμο, ενώ δε θα προσθέσεις στη διατροφή σου κορεσμένο λίπος.
Σοκολάτα και ζαχαρωτά
Οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά δε θα προσφέρουν τίποτα θετικό στον οργανισμό σου, εκτός από τη στιγμιαία απόλαυση.  Και η σοκολάτα γάλακτος δεν είναι καλύτερη. Έχει μικρή θρεπτική αξία και πολύ ζάχαρη. Πάρε καλύτερα μια μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά.

 
Αναψυκτικά
Το ότι πρέπει να αποφεύγεις τα αναψυκτικά -τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι φουλ στη ζάχαρη-, το γνώριζες ήδη. Μάθε τώρα ότι κάνεις μεγαλύτερη "ζημιά" στον οργανισμό σου όταν τα καταναλώνεις μετά την άσκηση. Το σώμα χρειάζεται μια σταδιακή, σταθερή ανάκαμψη μετά την προπόνηση, αλλά με το να το τροφοδοτείς με τόση ζάχαρη καταφέρνεις ακριβώς το αντίθετο. Νεράκι και πάλι νεράκι.

Πώς καταστρέφεις τη σχέση σου χωρίς να το θες


Έλα όμως, που κάποιες φορές σαμποτάρεις χωρίς να το θέλεις το δεσμό σου. Τι κάνεις και μπορεί να κάνει τη σχέση σου αυτή να λήξει άδοξα και πως μπορείς να σώσεις την κατάσταση;

Α. Δεν τον αφήνεις να αναπνεύσει: Θα πεις, τι φταίω εγώ που με καλόμαθε και στην αρχή της σχέσης δεν έκανε βήμα χωρίς να με ρωτήσει. Ξεκίνα από το απλό: μην ψάχνεις λογική στο αρσενικό. Γιατί εκεί που σου λέει 100.000 σ' αγαπώ την ημέρα, το ίδιο εύκολα μπορεί να σκεφτεί πως πιέζεται, πως θέλει λίγο χρόνο μόνος του. Κι αυτό το άγαρμπο ρήμα ''ΠΙΕΖΟΜΑΙ'' πόσο πολύ θέλεις να το αποφύγεις. Κάθε φορά που το άκουγες, προσπαθούσες να θυμηθείς που έκανες το λάθος και του έγινες στενός κορσές.

Πώς θα το αποφύγεις: χάρισέ του εκείνες τις στιγμές μοναχικού ελεύθερου χρόνου που χρειάζεται ακόμα κι αν δεν έχει σκεφτεί να στο εκδηλώσει. Μπορείτε ωραιότατα να έχετε και τις προσωπικές σας ασχολίες και να μοιράζεστε τις εμπειρίες τους όταν επιστρέφετε σπίτι.

Μην κάνεις τη χαζή: προτού φύγει ένα απόγευμα για τσιγάρα και δεν τον ματαδείς, σταμάτα να εθελοτυφλείς. Μπορεί να μην στο έχει πει αλλά τσαντίζεται όταν θέλεις να έρθεις μαζί του στο γήπεδο, όταν τον πρήζεις με τους γάμους των κολλητών σου, όταν θέλεις σον και καλά να δεις εκείνη τη ρομαντική κομεντί στο σινεμά. Για μια φορά, άφησέ τον να διαλέξει κι ας υποστείς και λίγο Σταλόνε.

Β. Τα τελεσίγραφα ποτέ δεν έσωσαν κανένα δεσμό. Τούτος ο σκόρος της σχέσης, ξεκινά εκεί πάνω στην άνθιση του συναισθήματος, εκεί που βλέπεις πως εκείνος κολλάει μαζί σου και το εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο. Έτσι, δειλά δειλά αποφασίζεις να δείξεις πόση δύναμη διαθέτεις και ξεκινούν οι εκβιασμοί του τύπου: ''αν δεν δούμε αυτή την ταινία, εγώ δεν πάω σινεμά, αν δεν πάρουμε αυτό το γλυκό, εγώ δεν τρώω''.

Κάποια στιγμή και αποφράδα μέρα θα ξεστομίσεις και το αμίμητο: ''αν δεν με παντρευτείς, χωρίζουμε''! Κι ύστερα σε βλέπω με τα χαρτομάντηλα να κλαις για τον τιτανικό που βυθίστηκε.

Πώς θα το αποφύγεις: είναι σίγουρο πως οι άντρες δεν λειτουργούν σωστά κάτω από το καθεστώς πανικού. Δεν είναι ότι δεν θα στεναχωρηθεί αν σε χάσει αλλά θα προτιμούσε να μην του είχες θέσει καν το διλήμμα. Προσπάθησε από την αρχή της σχέσης να μην λειτουργείς σαν άλλη Μέρκελ ευνουχίζοντάς τον. Μην του θέτεις αναγκαστικά διλήμματα, ειδικά δια ασήμαντη αφορμή. Δεν είναι λόγος να χαλάσουμε τις καρδιές μας για την επιλογή παγωτού στρατσιατέλα αντί για σοκολάτα.

Μην κάνεις τη χαζή: όταν βλέπεις πως τα θέλω σου δεν γίνονται πραγματικότητα, μην βγάζεις τον βούρδουλα. Οι καλύτερες μάχες κερδήθηκαν στον έρωτα με την διπλωματία και χωρίς να πέσουν κορμιά.

Γ. Οι καυγάδες σας είναι μυθικοί (τσεκούρια και λόγια -κομμάτια). Όλα τα ζευγάρια καυγαδίζουν και το γεγονός φανερώνει μια υγιή σχέση. Άλλη μαλώνουν πιο πολύ, άλλοι λιγότερο αλλά εσείς, εσείς βρε παιδί μου, ούτε οι Ρόουζ, οι Σμιθ και οι Κράμερ εναντίνο Κράμερ δεν μαλώνουν τόσο. Και μπορεί το σεξ της επανασύνδεσης να είναι καυτό και ωραίο, έλα όμως που μετά από κάθε καυγά, με τα βαριά λόγια που ανταλλάσσετε, κάτι μένει, κάτι που τρώει τη σχέση από μέσα. Πώς θα το αποφύγεις: μάθε το fair play του σωστού καυγά.

Μην του επιτίθεσαι, προσπάθησε να τους ακούς κι όχι μόνο να μιλάς και να τον κατηγορείς, κι όταν βλέπεις πως ο καυγάς δεν έχει τελειωμό, ζήτα να κάνετε ένα διάλειμμα από τον καυγά και να συζητήσετε το θέμα και πάλι αργότερα ή την επόμενη μέρα. Μην κάνεις τη χαζή: το ζητούμενο είναι μέσα από τον καυγά να λύσετε το πρόβλημα που έχετε και όχι να κάνετε διαγωνισμό ποιός θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Δ. Κάνεις σαν την μάνα του, μάνα μου! Όσο εσύ τον επιπλήττεις για το κρεβάτι που δεν έστρωσε, για τα πιάτα που δεν έπλυνε, για το γάλα του που δεν ήπιε, τόσο εκείνος θυμάται τον έφηβο εαυτό του, σε ακούει σαν δεύτερη μάνα του και θα ψάξει τελικά για την ερωμένη που του λείπει.

Πώς θα το αποφύγεις: κάθε φορά που σου βγαίνει στην επιφάνεια ο μαμαδίστικος εαυτός σου, σιώπησε. Αντί να του φωνάζεις για ό,τι δεν έκανε, δημιούργησέ του ενοχές για το πόσο σε επιβάρυνε η απραξία του. Μόνο αν σε δει να κουράζεσαι και να χάνεις χρόνο από τον κοινό σου ωφέλιμο, θα καταλάβει το λάθος του. Αν δεν νιώθει, χρέωσέ του το λογαριασμό της καθαρίστριας για όσα δεν έκανε!

Μην κάνεις τη χαζή: όταν δεν καταλαβαίνει τι θες, μίλησέ του ανοιχτά και επιβράβευσέ τον για όσα κάνει.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

12 μυστικά που δεν ξέρετε για το πιο γνωστό αναψυκτικό του κόσμου




Πολλοί μύθοι και αλήθειες κρύβονται πίσω από την Coca Cola, που έχει γίνει κατά καιρούς..

αντικείμενο συζητήσεων για την παρασκευή της και τις ουσίες που περιέχει στη σύνθεσή της, οι οποίοι παρόλα αυτά την ταξίδεψαν από ένα μικρό φαρμακείο στην Ατλάντα -όπου δημιουργήθηκε- σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου!



 
1. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο μετά τη λέξη «OK».



2. Εφευρέθηκε από τον John Pemberton αρχικά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και το αυθεντικό αντίγραφο της συνταγής βρίσκεται ασφαλισμένο στην τράπεζα «SunTrust Bank» στην Ατλάντα από το 1919.



3. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι αστυνομικοί έχουν στο περιπολικό δύο γαλόνια Coca Cola για να καθαρίζουν τα αίματα από τους δρόμους μετά από ένα δυστύχημα.



4. Η παραγωγή της Coca Cola είναι ίση με τη παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.



5. Σερβίρεται και ζεστή (όπως ο καφές) σε διάφορες χώρες του κόσμου.



6. Περιείχε κοκαΐνη μέχρι το 1905, η οποία εχρησιμοποιείτο νόμιμα εκείνη την εποχή (τέλη 19ου-αρχές 20ού αι.) ως αναλγητικό φάρμακο, αφού η πρώτη χρήση της Coca Cola ήταν φαρμακευτική. Στις αρχές του 20ού αι. η κοκαΐνη αντικαταστάθηκε από την καφεΐνη.



7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της τουαλέτας (το κιτρικό οξύ καθαρίζει ότι έχει μείνει πάνω σε υαλώδη αντικείμενα), την αφαίρεση του λίπους αλλά και για να λασκάρετε τις σκουριασμένες βίδες.



8. Αποτελεί άριστο καταπραϋντικό στα τσιμπημάτων μεδουσών.



9. Περισσότερες από 15.000 Coca Cola, όλων των τύπων, καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.



10. Λίγη Coca Cola στο μαγείρεμα του χοιρινού, κάνει το κρέας τρυφερό και ζουμερό.



11. Για να αφαιρέσετε λεκέδες γράσου από κάποιο ρούχο, προσθέστε μια Coca Cola στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό και κάντε μια κανονική πλύση. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν.



12. Για να μεταφερθεί το κύριο συμπυκνωμένο διάλυμα της Coca Cola πρέπει το φορτηγό να φέρει το σήμα «Hazardous Material», που σημαίνει «Υλικό Υψηλού Κινδύνου».

Χτενίζεις τα μαλλιά σου ανάλογα με τα σκουλαρίκια που φοράς



Στον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς τα πάντα είναι μελετημένα

Θα σου δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: μια διάσημη ετοιμάζεται για το red carpet.

Ο στιλίστας επιλέγει τα ρούχα και τα κοσμήματά της.

Αν το κόσμημα που έχει επιλέξει να της φορέσει είναι σκουλαρίκια, αμέσως μετά καλείται ο hair stylist να βρει το χτένισμα εκείνο που....

θα αναδείξει τέλεια τα σκουλαρίκια (έτσι, για να είναι ευχαριστημένος και ο οίκος που της έδωσε να τα φορέσει στο red carpet. Αργότερα, βέβαια, επιστρέφονται!).

Εμείς δεν είμαστε διάσημες και άρα δια της ατόπου απαγωγής δεν έχουμε ούτε στιλίστα ούτε hair stylist... Νομίζεις! Μπορεί να μην σου διαλέξουμε εμείς τα σκουλαρίκια που θα φορέσεις, αλλά μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε ως προς το χτένισμα που θα κάνεις για να τα αναδείξεις!

Πέντε διαφορετικά σκουλαρίκια, πέντε διαφορετικά χτενίσματα... Εσύ ποια θα φορέσεις;

Πολύτιμοι λίθοι



Πώς θα τα φορέσεις: Όταν έχεις να κάνεις με ένα ζευγάρι ακριβά σκουλαρίκια, το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να τα κρύψεις αφήνοντας τα μαλλιά σου κάτω! Η καλύτερη επιλογή είναι ένα half up με τα μαλλιά τραβηγμένα προς τα πίσω και αρκετό κρεπάρισμα στην κορυφή.

Που θα τα φορέσεις: Σε επίσημα events, σε γάμο (ή στον γάμο ΣΟΥ!), στο ρομαντικό dinner με τον καλό σου, που θα έχετε βγει να γιορτάσετε την επέτειό σας.

Tip: το μακιγιάζ σου πρέπει να είναι ήσυχο. Ένα eyeliner με τραβηγμένη γραμμή στην εξωτερική γωνία, φυσικά χείλη και λάμψεις ψηλά στα ζυγωματικά είναι ό,τι πρέπει!

Κουμπωτά σκουλαρίκια



Πώς θα τα φορέσεις: Τα κουμπωτά σκουλαρίκια ή οι πέρλες είναι κομψές και, όπως και στην παραπάνω περίπτωση, μπορεί πολύ εύκολα να χαθούν αν αφήσεις τα μαλλιά σου κάτω. Πιάσε σε ένα χαμηλό σινιόν με βαθιά χωρίστρα και ολοκλήρωσε τον ρομαντικό χαρακτήρα που αποπνέουν τα σκουλαρίκια αυτά.

Που θα τα φορέσεις: Από το πρωί στο γραφείο μέχρι την βραδινή σου έξοδο. Οπωσδήποτε, όμως, όχι στο γυμναστήριο φορώντας τις φόρμες σου.

Tip: Παίξε με το μακιγιάζ σου άφοβα αποφεύγοντας, όμως, τα πολύ funky χρώματα! Δεν ταιριάζουν έτσι κι αλλιώς με τον κλασικό αέρα που αποπνέει αυτό το στιλ. Κι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια είναι αρκετό για να σου δώσει στιλ.

Κρίκοι



Πώς θα τα φορέσεις: Τίποτα δεν μπορεί να αναδείξει περισσότερο ένα ζευγάρι κρίκους από το all time classic ponytail πιασμένο σχεδόν στην κορυφή του κεφαλιού. Δίνει ένα touch 80's, ενώ ταυτόχρονα κάνει το αποτέλεσμα να δείχνει πολύ sexy!

Που θα τα φορέσεις: Στο club ή στο ποτό με τις φίλες σου. Αποπνέει μια flirty διάθεση και νεανικού στιλ.

Tip: Οι κρίκοι από μόνοι τους αρκούν. Απόφυγε να τους συνδυάσεις με πολλά αξεσουάρ και οπωσδήποτε όχι με κολιέ!

Ethnic σκουλαρίκια με πέτρες!



Πώς θα τα φορέσεις: Τα ethnic σκουλαρίκια με πέτρες συνδυάζονται τέλεια με ένα χαλασμένο top knot. Όσο πιο χαλασμένο τόσο το καλύτερο! Κι εδώ, μάλιστα, δεν πρέπει να περιοριστείς ως προς τα υπόλοιπα αξεσουάρ.

Που θα τα φορέσεις: Στο shopping, στις χαλαρές απογευματινές σου βόλτες, στις weekend αποδράσεις ή στο σινεμά. Απόφυγέ το, όμως, σε επίσημες εμφανίσεις σου.

Tip: Το the no make up make up συνδυάζεται τέλεια με αυτό το ethnic- boho look!

Καταρράκτες



Πώς θα τα φορέσεις: Αυτού του τύπου τα μακριά σκουλαρίκια μπορούν να φορεθούν είτε με τον πρώτο τρόπο (βλ. Angelina Jolie) ή όπως τα φοράει η Blake Lively, δηλαδή με ένα ατημέλητο half up με χωρίστρα στη μέση. Αυτό που θα επιλέξεις τελικά, εξαρτάται καθαρά και μόνο από εσένα! Αν νιώθεις περισσότερο girly ακολούθησε τη δεύτερη οδό!

Που θα τα φορέσεις: Είναι η ιδανική λύση για το party του γραφείου ή τις εξόδους σου που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες λόγω γιορτών!

Tip: Απόφυγε το βαρύ make up! Τα σκουλαρίκια σου από μόνα τους είναι πολύ εντυπωσιακά. Φρόντισε να εξασφαλίσεις ένα υγιές και λαμπερό αποτέλεσμα και αν θες να δώσεις κι ένα ενημερωμένο twist δανείσου την απόχρωση της σκιάς σου από τα σκουλαρίκια σου!

Oι 6 τροφές που χαρίζουν καλή υγεία και ευεξία στον οργανισμό μας

Oι 6 τροφές που χαρίζουν καλή υγεία και ευεξία στον οργανισμό μας
Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και αξίζουν να τις εντάξετε καθημερινά στο διατροφικό σας πρόγραμμα

Όσες φορές και να πούμε πως είμαστε ό, τι τρώμε, δεν είναι αρκετές. Προκειμένου να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία μας καλό είναι να εντάσσουμε στην διατροφή μας τροφές που έχουν τα κατάλληλα συστατικά για το σκοπό αυτό.
Τα πιο θρεπτικά συστατικά των δημητριακών βρίσκονται στις φύτρες τους πριν αυτά μεγαλώσουν και έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Φύτρες από φακές, ρεβύθια, φασόλια κλπ βοηθούν σημαντικά στην κυτταρική ανανέωση.


Οι πρωτεΐνες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πετυχημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει υγεία, ομορφιά και φρεσκάδα. Ο οργανισμός χρειάζεται την πρωτεΐνη για να έχει ενέργεια. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, τη γαλοπούλα, ακόμα και τα όστρακα και τα θαλασσινά.

Οι υδατάνθρακες, όπως το άμυλο και η ζάχαρη αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας. Εσείς αν θέλετε παράλληλα να διατηρήσετε μία καλλίγραμμη σθλουέτα, προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα με τη φλούδα (αν τρώτε τη φλούδα πάρτε βιολογικά), τα φασόλια, τα όσπρια αλλά και η βρώμη. Τα κατεργασμένα γεύματα, σνακ, αναψυκτικά, ζυμαρικά προκαλούν θρόμμβωση, κυτταρίτιδα και αποτελούν δύσκολες ενώσεις για το μεταβλισμό μας εφόσον περιέχουν λίπος.

Από την άλλη θαλασσινά όπως ο  σολομός, οι σαρδέλες, οι αντσούγιες αλλά και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών. Τα ω-3 λιπαρά σταθεροποιούν την κυτταρική μεμβράνη ενώ είναι αντιφλεγμονώδη.

Τα καροτινοειδή δίνουν αυτό το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά, στα αβγά και στα ψαρικά (γαρίδες, καραβίδες).Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το παντζάρι, το λάχανο, είναι εξίσου πλούσια σε καροτινοειδή. Όλες αυτές οι τροφές έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητες σε αυτό το πρόγραμμα.

Τα κρεμμύδια, τα μήλα, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βότανα, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά φλαβονοειδή, τα οποία έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και βοηθούν στη διατήρηση του σφριγηλού και υγιούς δέρματος.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Χρήσιμες συμβουλές για όλους!

•Τα κουνούπια έχουν ένα πρόβλημα: σιχαίνονται τα αγγούρια. Αφήστε τη φλούδα τους κοντά στα μέρη που συχνάζουν! Εγγυημένη επιτυχία…
Το Detthol είναι εξίσου αποτελεσματικό!!!
•Για να έχετε καθαρό και αγνό πάγο : βράστε το νερό πριν το καταψύξετε…
•Για να λάμψει ο καθρέφτης σας: χρησιμοποιείστε Λευκό Οινόπνευμα
•Για να βγάλετε την τσίχλα από ένα ρούχο: βάλτε το στην κατάψυξη για μία ώρα.
•Για να διατηρείτε τα λευκά σας όσο πιο λευκά γίνεται: βάλτε τα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με μια φέτα λεμόνι για 10 λεπτά.
•Για να λάμψουν τα μαλλιά σας: βάλτε μια κουταλιά του γλυκού ξύδι στα μαλλιά σας και μετά λούστε τα!
•Για να έχετε τη μεγαλύτερη ποσότητα χυμού από ένα λεμόνι: βάλτε το να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μια ώρα και μετά αρχίστε να το στύβετε.
•Για να αποφύγετε τη μυρωδιά του κουνουπιδιού όταν το μαγειρεύετε: βάλτε μια φέτα ψωμί μέσα στο κουνουπίδι όσο το βράζετε.
•Για να αποφύγετε τα δάκρυα όταν κόβετε κρεμμύδια: μασήστε μια τσίχλα.
•Για να μαγειρέψετε γρήγορα τις πατάτες: καθαρίστε τις από τη μία πλευρά μόνο.
•Για να βγάλετε τους λεκέδες από μελάνι από ένα ρούχο: βάλτε μια γενναία ποσότητα οδοντόκρεμας στους λεκέδες, αφήστε τη να στεγνώσει και μετά πλύντε το.
•Για να ξεφορτωθείτε τα ποντίκια και τους αρουραίους: βάλτε μαύρο πιπέρι στα μέρη που πηγαίνουν και θα εξαφανιστούν!

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στο makeup της άνοιξης όπως είδαμε στις πασαρέλες

 
Πολλές φορές δεν χρειάζονται πολλά για να είμαστε όμορφες. Λίγο λάμψη και χρώμα μόνο. Και αυτή η άνοιξη τα έχει και τα δύο.
Αυτή η άνοιξη θέλει τα χείλη σου έντονα κόκκινα, τα φρύδια σου και τις βλεφαρίδες σου μεγάλες. Το μπλε και το πράσινο θα γίνει σκιά σου και η λάμψη στο πρόσωπό σου θα αναδείξει την ομορφιά σου, με λίγη βοήθεια από έντονο eyeliner. Λοιπόν...






Βάψε τα χείλη σου κόκκινα
  Βάλε μπλε και πράσινο


 

   
Φρόντισε να λάμπει το πρόσωπό σου
 























Άφησε τα φρύδια σου να μεγαλώσουν

Χρησιμοποίησε έντονα το eyeliner


Φόρεσε ψευτικές βλεφαρίδες

Κόλπα για μια καθαρή κουζίνα


Κόλπα για μια καθαρή κουζίνα


Πώς να αποφύγετε τους λεκέδες και τη σκόνη

Αναρωτιέσαι πώς γίνεται και η κουζίνα σου μοιάζει διαρκώς με «εμπόλεμη ζώνη»; Τσέκαρε τα παρακάτω μυστικά και κράτα την καθαρή συνέχεια. Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη!

- Βάλε το ελαιόλαδο πάντα πάνω σε ένα μικρό πιατάκι ώστε να μην τρέχει πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Εναλλακτικά, φτιάξε σουπλά από φελλό που μπορεί να αντικαθιστάς κάθε τόσο.

- Χρησιμοποίησε μια μεγάλη κουτάλα ή ένα πιάτο για να βάζεις το κουτάλι ή το εργαλείο που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα χωρίς να λερώνεις την κουζίνα ή τον πάγκο.

- Πριν βάλεις κάτι με σάλτσα στον φούρνο μικροκυμάτων τοποθετήστε στο δισκάκι του μια χαρτοπετσέτα που θα μαζέψει ό,τι και αν σας πέσει.

- Μετά το πλύσιμο άνοιξε το παράθυρο ή τον εξαερισμό για 5 λεπτά ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη της υγρασίας που προκαλεί μούχλα.

- Αν ο χώρος το επιτρέπει, απομάκρυνε τα έπιπλα γύρω στο 1,5 μέτρο από τους τοίχους ώστε να μπορείς να περάσεις ευκολότερα με τη σκούπα χωρίς να χρειάζεται να τα μετακινήσεις.

- Βάλε ένα χαλάκι μπρος στον νεροχύτη ώστε όταν πέφτουν νερά να μη δημιουργείται λάσπη σε όλη την κουζίνα.

- Η καθαριότητα ξεκινά από έξω. Φρόντισε να πλένεις κάθε τόσο το χαλάκι της εισόδου και αν αφήνεις τα παράθυρά σας ανοιχτά, μην ξεχνάς να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις τη βεράντα σου. Είναι η προέκταση του σπιτιού σου. Μην το ξεχνάς.

- Ανοιγόκλεινε συχνά τις κουρτίνες και τα στόρια ώστε να μην «κάθεται» και συσσωρεύεται πάνω τους η σκόνη.

- Να αφήνεις την πόρτα του πλυντηρίου των πιάτων αλλά και των ρούχων ανοιχτές ώστε να μην εγκλωβίζεται η υγρασία και έτσι αναπτύσσονται βακτήρια.

- Αν έχεις πολύ μαγείρεμα μπροστά σου, κάλυψε τον πάγκο με λίγο αντικολλητικό χαρτί και καθάρισε τα λαχανικά εκεί. Με μια κίνηση μπορείς να τα μαζέψεις και να τα πετάξεις στα σκουπίδια. Θα κερδίσεις χρόνο και θα γλιτώσεις βρώμα.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος "Επάγγελμα της ζωής μου"... Ποιο άραγε μπορεί να είναι αυτό; Και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να επιλέξουμε τη δουλειά που θα μας κάνει ευτυχισμένους και παράλληλα θα μας παρέχει όλα τα εφόδια για να ζούμε με άνεση και αξιοπρέπεια;
Οι πρώτες σε προτίμηση πανεπιστημιακές σχολές με βάση τα μηχανογραφικά και τη θέση ενδιαφέροντος σε αυτά είναι η Νομική, τα τμήματα Ψυχολογίας, τα Παιδαγωγικά, η Ιατρική, oι Πολυτεχνικές Σχολές, η Λογιστική, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, τμήματα Μηχανολογίας, Μαιευτικής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.
Κατά πόσο όμως όλα αυτά, που κάποτε θεωρούνταν τα επαγγέλματα καριέρας, που θα εξασφάλιζαν κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά Εργασίας, συνεχίζουν και σήμερα να έχουν την ίδια βαρύτητα και κυρίως να εξασφαλίζουν απορρόφηση του πτυχιούχου στην αγορά εργασίας;

Τα επαγγέλματα επιστημών Υγείας ανοίγουν πόρτα στο μέλλον
Μερικές από αυτές είναι τα ΤΕΙ Εργοθεραπείας, τα τμήματα Λογοθεραπείας και τα τμήματα Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Αυτά τα τμήματα βγάζουν στελέχη και επιστήμονες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής, σε ό,τι αφορά τις επιστήμες Υγείας. Σε γενικές γραμμές η ιατρική έχει αρχίσει να μπαίνει στο περιθώριο», υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.
Εξαίρεση αποτελούν οι ειδικότητες της Ιατρικής Πληροφορικής, της Βιοπληροφορικής και της Ιατρικής Τηλεματικής, που συνδυάζουν την παραδοσιακή ιατρική με την τεχνολογία. «Οι περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής είναι υπερκορεσμένες», σύμφωνα με τον κύριο Τσαουσάνη. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κατ' αναλογία όσους γιατρούς έχει το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα τμήματα των μηχανικών, με τμήματα αιχμής τους ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους, μηχανικούς και σε δεύτερη μοίρα τους μηχανολόγους - μηχανικούς, οι οποίοι θα εστιάσουν σε πεδία όπως η Ενεργειακή Μηχανική, η Βιοηελκτρονική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, είναι από τα επαγγέλματα που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει επαγγέλματα του μέλλοντος, καθώς πλέον οι παραπάνω ειδικότητες ξεφεύγουν από το παραδοσιακά κατασκευαστικό κομμάτι, τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ταουσάνης.

Οι σπουδές Πληροφορικής, αν και κορεσμένες, έχουν διαρκώς νέες προοπτικές
Σε ό,τι αφορά τα τμήματα σπουδών Πληροφορικής, επισημαίνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην επιλογή των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. «Υπάρχει τρομερός κορεσμός, γιατί τα τελευταία χρόνια στράφηκαν μαζικά υποψήφιοι προς αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως υπάρχουν διαρκώς νέα πεδία, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία (όπως έχουμε στο GPS τη φωνή που μας μιλάει, η συγκεκριμένη επιστήμη μετατρέπει τη φυσική γλώσσα σε γλώσσα επεξεργασίας μέσω υπολογιστή)», επισημαίνει ο κύριος Ταουσάνης.
Στο ίδιο πλαίσιο, υψηλών προσδοκιών είναι οι σπουδές Πληροφορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τις εφαρμογές για tablets και smartphones. Ήδη τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταρτίζουν ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε smartphones και tablets.

Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα – κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή
Ένας ακόμα τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε στοιχειώσει, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των ανθρώπων από την επαρχία στις πόλεις, είναι η κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή. «Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για όσους είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι, όπως γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων (διασφάλιση ποιότητας - έλεγχος τροφίμων και συστήματα αξιλόγησης στην κτηνοτροφική ή αγροτική παραγωγή και γεωπονική βιοτεχνολογία). Ένας απλός γεωπόνος που θα ανοίξει μαγαζί με λιπάσματα δεν έχει μέλλον», τονίζει ο κύριος Ταουσάνης.
Το στοίχημα, όπως αναφέρει, είναι να ασχοληθεί κανείς με εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και αξιοποίησης της έρευνας σε συνδυασμό με τη γεωπονία. «Υπάρχουν εκατοντάδες φυτικά βότανα στην Ελλάδα που δεν αξιοποιούνται. Επίσης υπάρχουν συγκριτικές μελέτες, που λένε ότι όσα φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καλλωπιστικά και θεραπευτικά και φυτρώνουν σε περιοχές της Μακεδονίας, τόσα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 3.000 είδη βοτάνων και φυτών είναι διαθέσιμα στην ελληνική επικράτεια, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα», τονίζει.

Κορεσμένες οι στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές, με αβέβαιο μέλλον
Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση μέσω του Μνημονίου για μείωσή τους, παρουσιάζουν μειωμένες προοπτικές. «Μέχρι στιγμής είναι η μόνη σίγουρη διέξοδος για το Δημόσιο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο για τη σιγουριά του Δημοσίου –αν κάποιος δεν το θέλει πολύ– ίσως θα ήταν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί», εξηγεί ο κύριος Ταουσάνης.
«Στα επαγγέλματα με προοπτικές σε βάθος χρόνου είναι τα στελέχη εταιρειών Logistics για μεταφορά προϊόντων και διαχείρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μεγάλο διακομιστικό κέντρο», προσθέτει.
Πεδίον δόξης λαμπρόν περιμένει και τους τεχνολόγους διοίκησης με πολλές γνώσεις Μάρκετινγκ, Πληροφορικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Ακόμα και στην πιο μικρή επιχείρηση δεν αρκούν μόνο γνώσεις Πληροφορικής και Διοίκησης. Ο καθένας, ο οποίος θα στελεχώνει μια επιχείρηση, πρέπει να έχει υπόβαθρο και από τους τρεις τομείς», υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.
Ένας κλάδος, ο οποίος κάποτε αποτελούσε το όνειρο πολλών Ελλήνων για μία θέση στο Δημόσιο, αυτός των παιδαγωγικών σπουδών –όντας υπερκορεσμένος– έχει ήδη στερέψει. Αντίθετα, οι νομικές σπουδές, αν και παραδοσιακός επαγγελματικός κλάδος, παρουσιάζουν μεγάλο εύρος. Έτσι, για όσους έχουν τις δεξιότητες μπορεί ακόμα να αποτελεί μία ασφαλή λύση. Μερικοί από τους επιμέρους τομείς, με υψηλό δείκτη επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι σύμφωνα με τον κύριο Ταουσάνη το Φορολογικό, το Ναυτιλιακό και το Δίκαιο αλλοδαπών.

Περίπου το 60% βρίσκεται σε κάποια σχολή κατά τύχη
«Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως 60% βρίσκεται στη σχολή του τυχαία ή σε σχολή επόμενης προτίμησης και λιγότεροι από ένας στους πέντε εισάγονται σε σχολές πρώτης προτίμησης. Πέφτουμε έξω στην επιλογή επαγγέλματος λόγω ελλιπούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδες το εκπαιδευτικό σύστημα και σύνθετες οι ονομασίες των τμημάτων, μπερδεύοντας τους υποψηφίους. Για παράδειγμα η Εκπαιδευτική Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο βγάζει δασκάλους ειδικής αγωγής, και το τμήμα Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, που βγάζει Κοινωνιολόγους», αναφέρει ο κύριος Ταουσάνης.

Απαραίτητο προσόν η προϋπηρεσία
«Όλοι οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά δεν έχουν προϋπηρεσία. Οι λίγες θέσεις που υπάρχουν χρειάζονται προϋπηρεσία. Ένα παιδί κατά τη διάρκεια των σπουδών θα πρέπει να αναζητήσει μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των πανεπιστημίων την απόκτησή της», επισημαίνει από την πλευρά του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum, Σπύρος Μιχαλούλης.

Ο φορέας που φροντίζει για την προϋπηρεσία στο εξωτερικό
Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει η ΑΙΕSEC, ένας παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εμπειρίες, βρίσκοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, για Έλληνες και όχι μόνο.
«Πολύς κόσμος πηγαίνει για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, με την ελπίδα ότι θα βρει δουλειά εκεί. Οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον εδώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει άνοδος των στρατιωτικών σχολών, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν μέλλον», αναφέρει ο κύριος Μιχαλούλης.
Όπως επισημαίνει, στις χώρες του εξωτερικού υπάρχει πιο οργανωμένο περιβάλλον –τουλάχιστον έτσι αισθάνονται όσοι καταφεύγουν εκεί– και περισσότερες ευκαιρίες και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του Ίντερνετ είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει και να μείνει κανείς στο εξωτερικό.
«Όσοι φεύγουν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν εάν θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ή όχι. Πλέον η αγορά εργασίας είναι διεθνής. Ακόμα και όσοι μένουν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν απευθυνόμενοι αποκλειστικά στον ελληνικό πληθυσμό. Πολύς κόσμος θα στραφεί στον τουρισμό και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο αγροτουρισμός είναι μία πιθανή πτυχή του τουρισμού, όπως και ο ιατρικός τουρισμός (για ιαματικά λουτρά ή για να κάνει κάποιος μία επέμβαση στην Ελλάδα με πολύ εξελιγμένα μέσα και χαμηλότερο κόστος)», εξηγεί ο κύριος Μιχαλούλης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει, το μειονέκτημα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ότι διαθέτουμε 500 τμήματα, χωρίς να υπάρχουν ξένα προγράμματα σπουδών για να μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στη χώρα μας και να σπουδάσουν εδώ. «Οι εποχές που κάποιος πήγαινε και σπούδαζε νομικά και άνοιγε ένα δικηγορικό γραφείο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημειώνει.


H λίστα των επαγγελμάτων με προοπτικές, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα, καθηγητή στην Οικονομική της Εργασίας του Πανεπιστήμιου Πειραιώς:

Πληροφορικός, Πληροφορικός–Οικονομολόγος, Πληροφορικός–Μηχανικός, Πληροφορικός–Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Ξεναγός, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Μηχανολόγος–Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας–Μηχανικός, Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων, Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου, Τεχνολόγος–Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων, Δάσκαλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος–Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Επιπλοποιός, Ξυλουργός, Καραβομαραγκός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Ψυκτικός, Αλουμινάς, Υδραυλικός, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας, Κηπουρός, Επαγγελματίας οδηγός, Χειριστής βαρέων οχημάτων και κλαρκ, Παρκαδόρος, Διανομέας εμπορευμάτων και έτοιμου φαγητού, Φορτοεκφορτωτής, Καθαριστής, Οικιακός βοηθός

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η «τροφή» του δέρματος

Διατροφικές συμβουλές για δέρμα που... ακτινοβολεί
Tο δέρμα σας χρειάζεται τις κατάλληλες τροφές για να το διατηρείτε όσο πιο υγιές γίνεται.

Ωστόσο λαμβάνετε αρκετές από τις σωστές θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε; Μπορείτε να ωφεληθείτε από τη λήψη συμπληρωμάτων ή από τη δοκιμή λοσιόν που περιέχει αντιοξειδωτικά;

Η Doris Day, δερματολόγος στο New York University School of Medicine, δήλωσε ότι η ομορφιά του δέρματος έγκειται στο ότι μπορούμε να το επηρεάσουμε εσωτερικά και εξωτερικά.

Για υγιές δέρμα, δερματολόγοι αναφέρουν τα παρακάτω tips σχετικά με το πώς να τα συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα διατροφής και φροντίδας του δέρματος.

Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Η υγιεινή διατροφή που περιέχει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι καλή για όλο το σώμα, περιλαμβανομένου του δέρματος.

Αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C, E, και A καθώς και η β καροτίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από μη σταθερά μόρια που λέγονται ελεύθερες ρίζες. Τα συγκεκριμένα μόρια μπορούν να τραυματίσουν δερματικά κύτταρα και να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξηθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, λένε οι δερματολόγοι, είναι να καταναλώνουμε ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Η Day συνιστά την επιλογή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας χρωμάτων στη διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε ως σνακ βατόμουρα, φράουλες, γκρέιπφρουτ, λάχανο, σπανάκι και διαφόρων ειδών πιπεριές. Συνιστά επίσης να προσθέσετε λίγο τοματοπολτό, που περιέχει λυκοπένη, μαύρο ρύζι ή λαχανικά στο γουόκ και κινόα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να γεμίσετε το καρότσι του σουπερ μάρκετ με τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, ενισχυμένα αυγά και καρύδια.

Ο David E. Bank, δερματολόγος στο Columbia University/New York-Presbyterian Hospital, δήλωσε ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν να διατηρείται η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος δυνατή και άθικτη, ώστε οι εξωτερικές τοξίνες και οι ρύποι να κρατούνται μακριά.

Επιλέξτε προϊόντα για το δέρμα που περιέχουν ρετινοειδή
Τα παράγωγα της βιταμίνης Α, γνωστά ως ρετινοειδή, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα πιο μαλακό και πιο ομοιόμορφο σε τόνο και να βοηθήσουν με τις γραμμές, τις ρυτίδες και την ακμή, δήλωσε η Day.

Τα ρετινοειδή βρίσκονται σε πολλά προϊόντα φροντίδας δέρματος, όπως κρέμες, ορούς και ζελέ.

Καθώς τα ρετινοειδή μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, η Day συνιστά την εφαρμογή τους τη νύχτα. Να αποφεύγετε τη χρήση ρετινοειδών στην εγκυμοσύνη, όταν είναι πιθανό να συλλάβετε ή όταν θηλάζετε. Μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Η Heather Woolery-Lloyd, δερματολόγος στο Μαϊάμι, δήλωσε ότι άλλες ουσίες που θα πρέπει να αναζητάτε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, έκδοχα του πράσινου τσαγιού και το συνένζυμο Q10.

Μάθετε αν μπορείτε να βοηθηθείτε από συμπληρώματα
Ο ιδανικός τρόπος να λαμβάνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για δέρμα που ακτινοβολεί, είναι ακολουθώντας μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, ο Bank προτείνει τη λήψη καθημερινής πολυβιταμίνης με μέταλλα για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, αν δεν διατρέφεστε ισορροπημένα ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο παθητικό κάπνισμα.

Προσέξτε τη γενική υγεία του δέρματος
Η Woolery-Lloyd, σημειώνει ότι εκτός από το να εστιάσετε στη λήψη των σωστών θρεπτικών ουσιών μπορείτε να βοηθήσετε τη διατήρηση της υγείας του δέρματος με το να μην καπνίζετε, να κοιμάστε αρκετά, να ασκείστε τακτικά και να καταναλώνετε άφθονο νερό,.

Πρόσθεσε ότι για να προστατεύσετε το δέρμα σας από έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και πρώιμα σημάδια γήρανσης η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων συνιστά τη χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος με SPF τουλάχιστον 30, καθημερινά, όλο το χρόνο. Εφαρμόστε αντηλιακό, ποσότητας στο μέγεθος 50 cents, για να καλύψετε το πρόσωπο. Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε εξωτερικό χώρο επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες και φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά κατά των ακτίνων UV.

Καταλήγοντας, να θυμάστε ότι όταν αρχίζετε να κάνετε διατροφικές αλλαγές, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στο πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος δεν θα πρέπει να περιμένετε να δείτε αλλαγές σε μια νύχτα.

Σημαντικό είναι να έχετε υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες έως ένας χρόνος για να δείτε βελτίωση στο δέρμα, δήλωσε ο Bank. Επιλέξτε το δοκιμασμένο και το αληθινό και δώστε του μια ευκαιρία για να έχει αποτέλεσμα.
 

Τα 13 πράγματα που οπωσδήποτε πρέπει να εφαρμόσεις το 2013

blog

1. Να είσαι ευχαριστημένος με αυτά που κάθε φορά έχεις αλλά και να μην σταματάς ποτέ να διεκδικείς το καλύτερο.

2. Να μην ξεκινάς ποτέ τη μέρα σου χωρίς πρώτα να έχεις πάρει πρωινό. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Saint Louis, απ’ αυτούς που παραλείπουν το πρωινό τους οι μισοί θα καταλήξουν παχύσαρκοι κι απ’αυτούς πάλι οι μισοί θα καταλήξουν με καρδιοπάθειες.

3. Βάλε τα….έντονα χρώματα στη ζωή σου και στη διατροφή σου: όσο πιο έντονο χρώμα έχουν τα λαχανικά ή οι καρποί που επιλέγεις,τόσο πιο πολλά αντιγηραντικά-αντικαρκινικά στοιχεία προσλαμβάνεις. Δηλ.να προτιμάς ξηρά δαμασκηνα κ βερίκοκα,λαχανάκια βρυξελλών,σταφίδες,κόκκινες πιπεριές,σπανάκι,χυμό ρόδι,κρανμπερρυ κλπ.

4. Υποχρεωτικά πρέπει να κοιμάσαι έχοντας πρώτα σχολαστικά καθαρίσει την επιδερμίδα σου.

5. Βάλε στόχο να διαβάσεις μέσα στη νέα χρονιά τουλάχιστον 3 καλά λογοτεχνικά βιβλία. (και μην ακούω ανοησίες τύπου “αποχρώσεις του γκρί”!! Λογοτεχνία δεν το λές το συγκεκριμένο…)

6. Φρόντισε κάθε βράδυ πριν πέσεις για ύπνο,να έχεις πρώτα αερίσει για 10′ το υπνοδωμάτιό σου. Η ποιότητα του ύπνου σου με τον φρέσκο οξυγονωμένο αέρα, θα είναι εξαιρετική!

7. Προσπάθησε να ελέγχεις τα νεύρα σου.Πέρα από ανθυγιεινό είναι και απίστευτα αντιερωτικό…. Ξέρω,δεν είναι εύκολο αν είσαι κάτοικος της…υπό κρίση Ελλάδας,αλλά πίστεψέ με δεν θα βοηθήσει αν πάθεις κι εσύ νευρική κρίση.

8. Ακόμη κι αν δεν σου περισσεύει,δημιούργησε χρόνο για να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί:άθλημα,
χαρτοπαίγνιο,σπόρ,διάβασμα,εθελοντισμός,βόλτα στην αγορά,…δεν έχει σημασία τί θα κάνεις. Σημασία έχει αυτό που θα κάνεις να σου δίνει πραγματική ευχαρίστηση!

9. Πίνε κάθε μέρα ένα ποτήρι κρασί.Κρατά τα αγγεία καθαρά από χοληστερίνη (γιατί δρα θρομβολυτικά),έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση(λόγω της ρεσβερατρόλης) και βέβαια φέρνει ευθυμία. Μόνο ένα ποτήρι όμως την ημέρα….

10. Κάνε σεξ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Απελευθερώνονται ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και της πληρότητας.

11. Πίνε καθημερινά πολύ νερό!! Βοηθά στις καύσεις,την αποβολή λίπους και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σου.Η οδηγία είναι 1ml για κάθε θερμιδα που καταναλώνεις. Αν δηλ.σήμερα πήρες 2.000 θερμίδες, τότε σου χρειάζονται 2lt νερού.

12. Γέλα όσο μπορείς. Η μέρα που δεν γελάσαμε, είναι μια χαμένη μέρα! (ανεβάζει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, δημιουργεί ευφορία και ομορφαίνει).

13. Μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματά σου! Είναι δικά σου! Είναι εσύ. Μην κρατάς αρνητισμό μέσα σου. Οι ψυχικές τοξίνες είναι οι πιο επικίνδυνες. Κλάψε αν το έχεις ανάγκη και μη νιώθεις άσχημα γι αυτό! Και κυρίως σκέψου θετικά! Το καλό έρχεται μόνο όταν το καλείς…

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να μακρύνετε τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο!

long-hair

Αν θέλετε να δείτε τα μαλλιά σας να μακραίνουν με γρήγορους ρυθμούς ακολουθήστε αυτά τα μυστικά.

 Για να μην υπόσχομαι πράγματα που δεν ισχύουν: μην περιμένετε θαύματα μέσα σε μία εβδομάδα! Τα μαλλιά μακραίνουν περίπου 1,5 εκατοστό το μήνα. Αν έχετε αποφασίσει να τα μακρύνετε μέχρι τους ώμους και είναι ακόμη πολύ κοντά, πρέπει να ξέρετε ότι θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή μέχρι και 20 μήνες!

Εξεταστείτε
Δεν μακραίνουν εύκολα; Σας πέφτουν; Κάντε κάποιες εξετάσεις καθώς η τρίχα επηρεάζεται από τις ορμόνες και την έλλειψη μετάλλων στον οργανισμό. Αυτά που θα πρέπει να ελέγξετε είναι o σίδηρος και η φεριτίνη, η προλακτίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και ο αιματοκρίτης.

Δώστε βάση στη διατροφή
Καταναλώστε τις σωστές πρωτεΐνες: Το κύριο συστατικό της τρίχας είναι η κερατίνη, ένα είδος πρωτεΐνης που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Θα το βρείτε στα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια και τα φιστίκια Βραζιλίας.
Πάρτε τις βιταμίνες σας: Καροτένιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και τροφές πλούσιες σε αμινοξέα θα βοηθήσουν την υγεία των μαλλιών σας.

Βάλτε λάδι
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας ή έλαιο σταφυλιού ή έλαιο δενδρολίβανου ή καστορέλαιο ή αμυγδαλέλαιο.
Ζεστάνετέ το σε μπεν μαρί σε θερμοκρασία σώματος.
Απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής σας και κάντε ελαφρύ μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σας. Έτσι, διεγείρετε τους θύλακες που με τη σειρά τους βοηθούν στην ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας.
Επίσης, βουρτσίζετε τα μαλλιά σας συχνά επιτρέποντας την καλή κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής η οποία με τη σειρά της συντελεί στην ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας.

Κάντε μία μάσκα
Η μάσκα που σας προτείνω θα θρέψει τα μαλλιά σας και θα τα βοηθήσει να μακρύνουν γρηγορότερα.

Θα χρειαστείτε:
λίγο ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση
Αναμείξτε τον κρόκο με το ελαιόλαδο ανακατεύοντας πολύ καλά.
Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας μετά το λούσιμο καθώς είναι ακόμη νωπά, για να απορροφηθούν τα ενυδατικά συστατικά των δύο υλικών.
Τυλίξτε τα μαλλιά με μια διάφανη μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα και αφήστε για μια ώρα τουλάχιστον.
Στη συνέχεια λούστε τα προσθέτοντας και λίγο ξύδι για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του αβγού.

Το μυστικό

Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις αυστηρές δίαιτες, καθώς αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα της τρίχας και ενδεχομένως σε τριχόπτωση. Φροντίστε πάντα να λούζετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και όχι ζεστό, γιατί μπορεί να μπλοκάρουν οι πόροι.

Περίεργα tips ομορφιάς που έχουν αποτέλεσμα



Σίγουρα σας έχουν πει πολλές φορές ότι κάτι ακούγεται πολύ παράξενο, αλλά έχει αποτέλεσμα...
Το ίδιο ισχύει και για τα παρακάτω tips ομορφιάς, που μπορεί να σας φανούν κάπως αλλόκοτα, αλλά.. αν τα δοκιμάσετε θα δείτε ότι είναι αποτελεσματικά.

1. Ρίξτε πούδρα στις ρίζες των μαλλιών σας

Αν τα μαλλιά σας αρχίζουν να λαδώνουν και δεν προλαβαίνετε να λουστείτε, τότε με ένα πινέλο για το make up τινάξτε στις ρίζες των μαλλιών σας λίγη πούδρα. Θα απορροφήσει τη λιπαρότητα, θα μπλεχτεί ανάμεσα στα μαλλιά σας και κανείς δε θα καταλάβει ότι δεν έχετε λουστεί.

2. Αρωματίστε τα μαλλιά σας

Ρίξτε λίγο από το αγαπημένο σας άρωμα στα μαλλιά σας. Απλώστε το με τα δάχτυλά σας από τις ρίζες προς τις άκρες και τα μαλλιά σας θα μυρίζουν υπέροχα όλη την ημέρα.

3. Βαζελίνη για τους κάλους

Έχετε κάλους στα πόδια που πονάνε και σας ταλαιπωρούν στο περπάτημα. Απλώστε βαζελίνη πάνω στον κάλο, βάλτε τις κάλτσες σας και αφήστε τη βαζελίνη όλο το βράδυ στα πόδια σας. Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

4. Διορθώστε τα λάθη στο μακιγιάζ

Βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε λοσιόν ντεμακιγιάζ για τα μάτια. Περάστε πάνω από τα βλέφαρά σας και θα διορθώσετε στο λεπτό τυχόν λαθάκια, χωρίς να πρέπει να κάνετε το μακιγιάζ σας από την αρχή.

5. Καταπολεμήστε τις κοκκινίλες

Αν κοκκινίζετε μετά από τη γυμναστική και η κοκκινίλα δεν υποχωρεί, πάρτε ένα αντισταμινικό, ακόμα κι αν δεν έχετε τίποτα.

6. Αβοκάντο για μαλακό δέρμα

Πάρτε ένα αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι, και τη φλούδα, λιώστε το και απλώστε το σε όλο σας το σώμα. Αφήστε το για 20 λεπτά και μετά ξεβγάλτε το. Το δέρμα σας θα είναι πάρα πολύ μαλακό, αφού το αβοκάντο ενυδατώνει το δέρμα.

7. Έσπασαν τα νύχια σας; Κολλήστε τα

Αντί να κόβετε τα νύχια σας όταν αυτά σπάνε, με μια μπατονέτα βάλτε λίγη κόλλα στο σπάσιμο και ξανάκολλήστε το. Βάψτε τα νύχια σας με το αγαπημένο σας μανό και θα είστε έτοιμη.

8. Χρησιμοποιήστε το ντεμακιγιάζ για το κραγιόν που δεν βγαίνει

Μην επιχειρήσετε να βγάλετε το κόκκινο κραγιόν με χαρτομάντιλο ή κάτι άλλο. Πάρτε λίγο βαμβάκι, βουτήξτε το σε λοσιόν ντεμακιγιάζ και ταμποναριστά αρχίστε να βγάζετε το κραγιόν σας.

9. Ενυδατώστε τα φρύδια σας με κρέμα για τα μάτια

Βάλτε οποιαδήποτε κρέμα ματιών πάνω στα φρύδια σας, ώστε να ενυδατώνονται και να μην ξεφλουδίζει το δέρμα σας.

10. Δώστε όγκο στα μαλλιά σας

Για να κάνετε την τελευταία πινελιά αφού έχετε κάνει πιστολάκι, ψεκάστε λακ πάνω στη βούρτσα σας και βουρτσίστε τα μαλλιά σας από τις ρίζες προς τις άκρες. Έτσι το χτένισμά σας δεν θα είναι τόσο στημένο και τα μαλλιά σας θα συνεχίσουν να έχουν όγκο.
1. Ακουμπάς πάνω του με απόλυτη εμπιστοσύνη: στέκεστε στην ουρά στο ταμείο του σινεμά, εσύ μπροστά κι εκείνος από πίσω σου. Αφήνεις την πλάτη σου να πέσει πάνω στο στήθος του, ενώ εκείνος σε κρατάει σφικτά, χωρίς να χάσει την ισορροπία του. H σημασία: εκείνος είναι ο δυνατός στη σχέση, ένα σταθερό σημείο στη ζωή σου, μια σίγουρη βάση, ένα στήριγμα. Τον αγαπάς επειδή είναι πάντα πρόθυμος να σταθεί δίπλα σου κι εκείνος το ξέρει. Μεταξύ σας εκείνος έχει τον ρόλο του προσγειωμένου, ενώ εσύ είσαι πιο ανέμελη. Ίσως η σχέση σας να μην είναι απόλυτα ισορροπημένη, αφού εσύ παίρνεις περισσότερα από ό,τι προσφέρεις, αλλά εκείνος είναι ικανοποιημένος επειδή νιώθει δυνατός και απαραίτητος. 2. Αγκαλιασμένοι μέσα στο πλήθος: οι άλλοι αναγκάζονται να σας αποφεύγουν όταν περπατάτε μαζί γιατί είστε πάντα αγκαλιασμένοι. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή θέλετε να νιώθετε την επαφή μεταξύ σας. Η συνήθεια να είστε πάντα προσκολλημένοι ο ένας με τον άλλον δείχνει μια ισχυρή και αμοιβαία επιθυμία να κατέχετε τον άλλον και την πρόθεση να «οριοθετήσετε» τον χώρο σας. H σημασία: αυτό που λέτε ουσιαστικά και οι δυο σας είναι ότι ο σύντροφος σας ανήκει, προειδοποιώντας έτσι τους επίδοξους ανταγωνιστές να μείνουν μακριά. Δεν διστάζετε να δηλώσετε μεγαλόφωνα ότι αγαπιέστε, ούτε σας τρομάζει η κριτική των άλλων. Όμως, τι κρύβει στο βάθος μια τέτοια συμπεριφορά; Αν είστε καινούργιο ζευγάρι, είναι απόλυτα φυσιολογική, αλλά αν είστε χρόνια μαζί, μπορεί να δείχνει κάποια ανασφάλεια.... 3. Περπατάτε πιασμένοι από το χέρι: ο πιο διαδεδομένος τρόπος που περπατάνε τα ζευγάρια κάθε ηλικίας. Η ερμηνεία είναι αρκετά φανερή: τα δάχτυλα που πλέκονται μεταξύ τους σχηματίζουν μια αλυσίδα που ενώνει το ζευγάρι σαν ένα δαχτυλίδι. H σημασία: χαίρεστε να περπατάτε στον ίδιο ρυθμό και να συντονίζετε τα βήματά σας με εμπιστοσύνη. Η κάπως παιδιάστικη χειρονομία του κρατήματος από το χέρι δείχνει μια αφοπλιστική αθωότητα ανάμεσά σας. Αν τον αφήνεις να σε οδηγήσει, αυτό δείχνει ότι εκείνος έχει τον ρόλο του ισχυρού. Αν πρόκειται για μια πρόσφατη σχέση, η επαφή των χεριών είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσετε διακριτικά και να παίξετε με την επαφή της επιδερμίδας. 4. Αγγίζεστε κάτω από το τραπέζι: στο εστιατόριο ή στο μπαρ, κρατιέστε απ' το χέρι, ή είστε σε επαφή ακουμπώντας τους μηρούς μεταξύ σας και αγγίζοντας τα πόδια σας, πάντα κάτω απ' το τραπέζι. Αυτή η ανάγκη για συνεχή σωματική επαφή εκδηλώνεται συνήθως στην αρχή μιας σχέσης. H σημασία: ασφαλώς μεταξύ σας υπάρχει ισχυρή χημεία και αμοιβαία έλξη. Αν αυτή η εκδήλωση συνεχιστεί και όταν η σχέση αρχίζει να παλιώνει, πρέπει να θεωρήσετε τους εαυτούς σας τυχερούς. Το άγγιγμα και το χάδι είναι ένας πολύ εκφραστικός τρόπος για να πείτε στον άλλον ότι τον αγαπάτε, τον θαυμάζετε και τον ποθείτε. Είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της ευτυχίας να είστε μαζί. 5. Ακουμπάς το κεφάλι σου στον ώμο του: μόλις καθίσετε στο σινεμά, στο μετρό ή στον καναπέ, ακουμπάς το κεφάλι σου στον ώμο του κι εκείνος σ' αγκαλιάζει με το ένα μπράτσο. H σημασία: περνάτε καλά μαζί και νιώθετε τρυφερότητα και ζεστασιά. Η σχέση σας βασίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη και φροντίδα. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι καλό σημάδι, επειδή είναι χαρακτηριστικό των ζευγαριών που έχουν περάσει το τεστ του χρόνου και νιώθουν ακόμα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Βέβαια μπορεί να εκδηλωθεί και σε νεότερα ζευγάρια, όπου όμως το πάθος έχει παραχωρήσει τη θέση του σε ένα αίσθημα πιο βαθύ και σταθερό. Η επικοινωνία σας είναι αληθινή και χωρίς πίεση και υποδηλώνει μια σχέση με πολύ καλές προϋποθέσεις.

Πηγή: www.tsixlofoyska.gr

Κακάο: Θεϊκό ρόφημα!

PostAntiage06

Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι το αγαπημένο μου ρόφημα είναι το κακάο και το θεωρώ ως νούμερο ένα αντιγηραντικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών. Το συστήνω ανεπιφύλακτα αρκεί να το πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη, και να επιλέγετε βιολογικό κακάο με υψηλή περιεκτικότητα έως και 70%. Το κακάο:

Προφυλάσσει από ασθένειες και γήρανση: Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από το ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και πενταπλάσια από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι!

Προστατεύει την καρδιά: Αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.

Βελτιώνει τη διάθεση: Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, ένας μεταβολίτης της καφεΐνης. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Το μυστικό

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα: Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για να διατηρηθείτε υγιείς και νέοι καταναλώνετε 30 γραμμάρια σοκολάτα υγείας δύο έως και τρεις φορές την εβδομάδα, άφοβα και, κυρίως, χωρίς τύψεις.

Εύκολες συνταγές

Σάλτσα κακάο
Με αυτή περιχύνω διάφορα γλυκά όπως κέικ, τούρτες, μους, παγωτά αλλά και φρούτα.

Θα χρειαστείτε:
100 γραμμ. κακάο
150 γραμμ. ζάχαρη
350 γραμμ. νερό
20 γραμμ. Βούτυρο

Παρασκευή
Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψε το κακάο με τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε να βράσουν για 2 λεπτά.
Ρίξτε το βούτυρο και βράστε για άλλα 2 λεπτά.

Τρούφες κακάο με ξηρούς καρπούς
Αντί για αμύγδαλα εγώ βάζω και φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια και αντί για τρούφα επίσης τα βουτάω σε θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.

Θα χρειαστείτε:
200 γραμμ. μαργαρίνη
150 γραμμ. ζάχαρη
3 κ. σ. κακάο σκόνη
200 γραμμ. τριμμένα αμύγδαλα
2 κ.σ νερό
3 κ.σ ζάχαρη αχνη
1 κ.γ λικέρ  προτιμώ το λικέρ πορτοκάλι)
τρούφα

Παρασκευή
Χτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέστε το νερό, το κακάο και το λικέρ.
Τελευταία ρίξτε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
Όταν το υλικό ενωθεί, πλάστε με τα χέρια σας μπαλίτσες και τυλίξτε τες με τρούφα.


Πώς να συντηρήσετε τη σοκολάτα
Η σοκολάτα διατηρείται περίπου ένα χρόνο στο ντουλάπι της κουζίνας σε θερμοκρασία 20οC. Πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένη γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφά μυρωδιές από τα τρόφιμα.

Το ψυγείο δεν είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να διατηρήσουμε τη σοκολάτα γιατί έχει αρκετή υγρασία.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πώς θα απαλλαγείτε από την ενοχλητική κοιλίτσα


Η κοιλιά είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του γυναικείου σώματος όσον αφορά στο λίπος...
Δυστυχώς, η γυμναστική και οι κοιλιακοί δεν φτάνουν για να φύγει το λίπος από την κοιλιά μας. Η λύση περνά και από το πιάτο μας.

-Προσθέτουμε φρούτα με πορτοκαλί χρώμα: Περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και βήτα καροτένιο. Τέτοιες τροφές είναι το πορτοκάλι, οι φράουλες , τα μούρα, το καρότο, το πεπόνι και το ροδάκινο.

-Άπαχες πρωτεΐνες: Το ¼ των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες , γι’ αυτό εμείς επιλέγουμε άπαχες τροφές, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και αποβουτυρωμένο γάλα.

-Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: Βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Το βρίσκουμε στα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά.

-Το κρασί: Οι έρευνες έχουν δείξει πως ένα ποτήρι κρασί προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους στη μέση.

-Τέλος, τρώμε ψάρια. Έρευνες έδειξαν πως τα μονοακόρεστα και τα Ω-3 βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τη γραμμή του.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

10 άγνωστες ευεργετικές δράσεις του καφέ!


perierga.gr - Οι 10 άγνωστες ευεργετικές δράσεις του καφέ!


Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι ο καφές, ακόμα και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να παράσχει οφέλη στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που έπειτα από 13 χρόνια έρευνας, αναφέρει ότι ο η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 16%. Παρά το γεγονός, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να συμβάλλει στην εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν 10 τομείς στους οποίους ο καφές είναι νούμερο ένα σύμμαχος για την υγεία..αν φυσικά περιορίσετε το γάλα και τη ζάχαρη, που προσθέτετε.

1. Πέτρες στη χολή
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard το 2002 ανακάλυψαν, ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή. Προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί, υποστήριζε ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.

2. Κατά της κατάθλιψης
Οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 20% όταν πρόκειται για περισσότερους από τέσσερις καφέδες, σύμφωνα με μελέτη του «Archives of Internal Medicine» του 2011.

3. Βελτιώνει τη μνήμη
Ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Το 2005, μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ένωση Ραδιολογίας της Βόρειας Αμερικής, αποκάλυψε, ότι καταναλώνοντας δύο φλιτζάνια καφέ (όχι ντεκαφεϊνέ) μπορείτε να βελτιώσετε όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, αλλά και τον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2007, μία άλλη έρευνα ήρθε να επικυρώσει το γεγονός, καθώς ανέφερε, ότι οι γυναίκες (και όχι οι άντρες) ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίες έπιναν περισσότερους από 3 καφέδες τη μέρα, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν απώλεια μνήμης, από εκείνες που έπιναν μόλις έναν καφέ την ημέρα.
Ωστόσο, αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετό καιρό ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από Alzheimer, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα το 2011, ανακάλυψαν το λόγο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καφέ και καφεΐνης. Σύστηναν μάλιστα, να καταναλώνει κάποιος τέσσερις με πέντε καφέδες ημερησίως, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία, προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα του παράγοντα διέγερσης αποικιών των κοκκιοκυττάρων (GCSF), ο οποίος μειώνεται στους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer.

4. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
Αρκετές μελέτες προτείνουν την κατανάλωση καφέ για την προστασία από τον διαβήτη, τύπου 2. Ειδικά μάλιστα αν ο ασθενής καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, τότε μπορεί το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 50%. Τον Ιανουάριο του 2012, μία μελέτη του «Journal of Agricultural & Food Chemistry» έδωσε μία πιθανή εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι τα συστατικά του καφέ ενδεχομένως μπλοκάρουν ένα πολυπεπτίδιο (hIAPP), που μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλες πρωτεϊνικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

5. Κατά του καρκίνου
Η κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του ήπατος, αλλά και όσων μορφών καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία, τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη. Σουηδική έρευνα του 2008, αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο με τρεις καφέδες την ημέρα είναι ικανοί να μειώσουν τον κίνδυνο ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο και για τους άνδρες τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη.

6. Τονώνει τον μεταβολισμό
Ο καφές μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σας για να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος. Σε παλαιότερη έρευνα (από τη δεκαετία του 1980 μάλιστα) έχει παρατηρηθεί, ότι η καφεΐνη τονώνει το μεταβολισμό, αν και μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους παρατηρείται σε όσους δεν είναι υπέρβαροι.
Το 2006, η έρευνα αυτή επικυρώθηκε από μία νέα μελέτη, η οποία ανέφερε, ότι η τόνωση του μεταβολισμού, που πρόσφερε ο καφές, ήταν μεγαλύτερη και διαρκούσε περισσότερο, στις αδύνατες γυναίκες. Ακόμη πιο πρόσφατα, μία ακόμα έρευνα αποκάλυψε, ότι οι πράσινοι κόκκοι καφέ, που χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής, συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Σε νούμερα, αυτό σημαίνει απώλεια 8 κιλών κατά μέσο όρο, σε παχύσαρκους ενήλικες μέσα σε διάστημα 22 εβδομάδων.

7. Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον
Μελέτη του 2010 ανέφερε ότι αν κάποιος πίνει τουλάχιστον δύο με τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον κατά 25%.

8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ο ερευνητής του Harvard, Edward Giovannucci, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» παρατήρησε, ότι ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, το 2005 μία ακόμα μελέτη είχε τοποθετήσει τον καφέ στην πρώτη θέση των αντιοξειδωτικών τροφίμων.

9. Ενισχύει την αντοχή και την απόδοση
Ο καφές και ειδικά η καφεΐνη που περιέχει, ενισχύουν σημαντικά την αντοχή και τη βραχυπρόθεσμη απόδοση. Μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το όφελος της καφεΐνης πριν από την άσκηση στα αγωνίσματα αντοχής και πριν από δραστηριότητες, που απαιτούσαν μακροπρόθεσμα αρκετή ένταση, ήταν ευεργετικό για τους συμμετέχοντες. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους (ακόμα και στην περίπτωση που έχουν στερηθεί τον ύπνο τους), εάν λαμβάνεται μία ώρα πριν από την άσκηση σε ποσοστό 4 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

10. Πρόληψη αρθρίτιδας
Σε έρευνα που διεξήχθη σε άντρες άνω των 40 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν καφέ για αρκετό χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας, μίας φλεγμονώδους κατάστασης, που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μάλιστα, τα αποτελέσματα έκαναν λόγο τόσο για τον ντεκαφεϊνέ, όσο και για τον κανονικό καφέ, ενώ ασθενείς που κατανάλωναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια την ημέρα, παρουσίασαν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Τι να κάνετε.
Τουλάχιστον επτά ώρες πρέπει να κοιμάται κάθε άνθρωπος ημερησίως, λένε οι ειδικοί. Όμως, κάποιες φορές αυτό δεν καθίσταται εφικτό. Άλλοτε γιατί δεν σας παίρνει ο ύπνος και άλλοτε επειδή χρειάζεστε κάποιες ώρες για να κοιμηθείτε. Η ουσία πάντως είναι η ίδια: Ότι δηλαδή χρειάζεστε ξεκούραση. Οπότε, δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Οι ειδικοί λένε ότι όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης που προκαλεί ηρεμία και σας κάνει να νυστάζετε.

Οπότε, για να την αυξήσετε, χρειάζεται να τρώτε τροφές όπως ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, γιαούρτια αλλά και να πίνετε διάφορα βότανα.

Όταν πάντως χρειάζεστε αρκετή ώρα για να κοιμηθείτε, αρκεί να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το στρες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο προτού πέσετε για ύπνο.

Γράμμα του μπαμπά στην κόρη

Ποιος γονιός δεν θα ήθελε να μάθει στο παιδί του όλα αυτά που τόσο εύστοχα και όμορφα συγκέντρωσε σ΄ένα γράμμα προς την κόρη του ο Χόρχε Μπουκάι;  Δεν χρειάζονται σχόλια, κάθε σειρά είναι από μόνη της τόσο δυνατή:
Φωτό: f_lovething, flickr

Πριν πεθάνω, κόρη μου, θα’ θελα να είμαι σίγουρος ότι σου έμαθα:
Να χαίρεσαι τον έρωτα
Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου
Να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου
Να ενθουσιάζεσαι με τη ζωή
Να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι
Να επιτρέπεις να σε παρηγορούν όταν πονάς
Να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις
Να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου
Να είσαι φίλη του εαυτού σου
Να μη φοβάσαι μήπως γελοιοποιηθείς
Να ξέρεις πως αξίζεις να σ’ αγαπάνε
Να μιλάς στους άλλους τρυφερά
Να λες κάτι ή να σωπαίνεις ανάλογα με το τι κρίνεις για σένα σωστό
Να αποκτάς φήμη για τα κατορθώματά σου
Να αγαπάς και να φροντίζεις το κοριτσάκι που έχεις μέσα σου
Να μην εξαρτάσαι από την επιδοκιμασία των άλλων
Να μην επωμίζεσαι τις ευθύνες όλων
                           


Φωτό: Raj Digari, flickr

Να συνειδητοποιείς τα συναισθήματά σου και να πράττεις ανάλογα
Να μην κυνηγάς το χειροκρότημα αλλά τη δική σου ικανοποίηση από το γεγονός
Να δίνεις γιατί θέλεις, ποτέ γιατί νομίζεις πως είναι υποχρέωσή σου
Να απαιτείς να σε πληρώνουν όπως πρέπει για τη δουλειά σου
Να δέχεσαι τους περιορισμούς και την αδυναμία σου χωρίς θυμό
Να μην επιβάλλεις τα κριτήριά σου ούτε να επιτρέπεις να σου επιβάλλουν οι άλλοι τα δικά τους
Να λες το ναι μονάχα όταν το θέλεις και να λες όχι χωρίς ενοχές
Να ζεις το σήμερα και να μην έχεις μεγάλες προσδοκίες
Να ρισκάρεις περισσότερο
Να δέχεσαι την αλλαγή και ν’ αναθεωρείς τις πεποιθήσεις σου
Να προσπαθείς να γιατρέψεις τις παλιές και τις πρόσφατες πληγές σου
Να φέρεσαι και να απαιτείς να σου φέρονται με σεβασμό
Να γεμίζεις πρώτα το δικό σου ποτήρι κι αμέσως μετά το ποτήρι των άλλων
Να σχεδιάζεις το μέλλον αλλά να ζεις το παρόν
Να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου
Να χαίρεσαι τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα
Να καλλιεργείς σχέσεις υγιείς όπου ο ένας στηρίζει τον άλλο
Να κάνεις την κατανόηση και τη συγγνώμη προτεραιότητές σου
Να δέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι
Να μην κοιτάς πίσω σου για να δεις ποιος σε ακολουθεί
Να μεγαλώνεις και να μαθαίνεις από τις διαφωνίες και τις αποτυχίες σου
Να επιτρέπεις στον εαυτό σου να λύνεται στα γέλια μες στο δρόμο χωρίς ιδιαίτερο λόγο
Να μη θεοποιείς κανέναν, και ακόμη περισσότερο, εμένα.

Χόρχε Μπουκάι, Γράμμα στην Κλαούντια, μετάφραση: Κων. Επισκοποπούλου

Διατροφή για υγιή και λαμπερά μαλλιά



Τα συμπτώματα του οργανισμού που δεν τρέφεται σωστά Η διατροφή είναι σίγουρα ένας καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη εμφάνισή μας. Η ποιότητα και το είδος της τροφής που λαμβάνουμε, τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει η καθημερινή διατροφή μας, το επίπεδο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παίρνουμε από ότι τρώμε είναι στοιχεία που αντανακλούν και επηρεάζουν το σώμα μας, τη λειτουργία συνολικά του οργανισμού μας αλλά και μεμονωμένα την υγεία ιστών και οργάνων.

Τα μαλλιά και τα νύχια είναι από τα χαρακτηριστικά εκείνα σημεία του σώματος μας όπου εκδηλώνεται η καλή θρέψη ή και αντίθετα η δυσθρεψία.

Έτσι, όταν ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά ή παίρνει λιγότερη τροφή από αυτή που απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες του, τότε έχουμε διάφορες ενδείξεις και συμπτώματα που δηλώνουν τον υποσιτισμό ή την κακή θρέψη.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

θαμπά μαλλιά, χωρίς ζωντάνια
λιπαρό, βρώμικο δέρμα με άτονο χρώμα
θαμπά, κουρασμένα μάτια με κόκκινους κύκλους
χαλασμένα ούλα και δόντια
μειωμένη ανάπτυξη
τεντωμένα νεύρα
λίγη όρεξη

Αντίθετα όταν κάποιος τρέφεται σωστά, και παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά σε σωστές ποσότητες και αναλογίες, τότε τα συμπτώματα είναι τα ακριβώς αντίθετα. Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:

λαμπερό, καθαρό δέρμα, καλού χρώματος
γυαλιστερά και όχι λιπαρά μαλλιά
καλοσχηματισμένα δόντια και γερά ούλα
κανονικό ύψος και βάρος
σθένος
ισορροπία αισθημάτων και αντιδράσεων
κανονική όρεξη
σωστός ύπνος
σπάνιες ασθένειες

Η διατροφή που θεωρείται καταλληλότερη για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών είναι μια ισορροπημένη αλλά και απλή διατροφή. Αυτή η διατροφή πρέπει να είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, που συμβάλλουν στη γρηγορότερη γήρανση του οργανισμού και κατ’ επέκταση των διαφόρων ιστών.

Επίσης, πρέπει να είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, αφού αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη κατασκευή των δομικών μονάδων των παραπάνω ιστών. Τέλος, πρέπει να είναι πλούσια και κυρίως επαρκής σε βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C, Α και Κ, που έχουν χαρακτηριστική δράση για την καλύτερη δόμηση και προστασία μαλλιών, νυχιών και δέρματος.

Διατροφή για μαλλιά

Τα μαλλιά είναι συχνά «καθρέπτης» της διατροφικής μας κατάστασης, αφού η υφή τους, η κατάσταση της τρίχας και η λάμψη τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει η τροφή που λαμβάνουμε. Διατροφικές απώλειες μπορεί να οδηγήσουν σε μαλλιά θαμπά, σπασμένα και εύθραπτα. Θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών είναι η βιταμίνη Α, μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιοτίνη, η βιταμίνη C, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η πρωτεΐνη και το νερό.

Βιταμίνη Α: Ικανοποιητική ποσότητα της βιταμίνης Α είναι σημαντική για να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη κυττάρων και ιστών του σώματος, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μαλλιά. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η απολέπιση και η πιτυρίδα. Η συστεινόμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Α για ενήλικες είναι 5000 IU (διεθνείς μονάδες). Το σώμα παίρνει ουσιαστικά τη βιταμίνη αυτή με δύο τρόπους: από φυτικές πηγές ως καροτενοειδή, όπως είναι το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα στη βιταμίνη Α. Τέτοιες τροφές που αποτελούν πηγές της είναι τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά π.χ.πιπεριές, καθώς και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Επίσης την παίρνει από τις ζωικές πηγές ως ρετινόλη, από τροφές όπως το συκώτι, τα ιχθυέλαια, τα αβγά, το εμπλουτισμένο γάλα ή άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και Β12: Όλες οι παραπάνω βιταμίνες είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που έχει ως κύριο στόχο τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά. Τα υγιή και δυνατά μαλλιά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς τροφοδοσίας με αίμα και οξυγόνο. Μειωμένη πρόσληψη των τριών αυτών βιταμινών μπορεί να καταλήξει σε μειωμένη προσφορά αίματος και οξυγόνου στα μαλλιά, και κατά συνέπεια σε θαμπά, κατεστραμμένα και εύθρυπτα μαλλιά. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, συκώτι και σόγια, αλλά και κάποιοι καρποί, φιστίκια και λαχανικά. Το φολικό οξύ βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα σκουροπράσινα λαχανικά, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τέλος η Β12 βρίσκεται σε αποκλειστικά ζωικές πηγές όπως συκώτι, αβγά, ψάρι και γάλα.

Βιοτίνη: Είναι ακόμα μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σπάνια παρουσιάζει έλλειψη από τον οργανισμό μας. Έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η σύσταση για τη βιοτίνη είναι 300 μικρογραμμάρια ανά ημέρα και οι κυριότερες πηγές της είναι αβγά, συκώτι, μαγιά και δημητριακά.

Βιταμίνη C: Έλλειψη της βιταμίνης αυτής έχει βρεθεί ότι συμβάλλει σε μαλλιά που σπάνε εύκολα. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος, που συνδέει τους ιστούς. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε τροφές όπως εσπεριδοειδή, σκουροπράσινα λαχανικά, ντομάτες, μπανάνες, πατάτες και πιπεριές.

Σίδηρος: Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου (χαμηλά αποθέματα αποθηκευμένα στο σώμα) είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί πτώση των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής (π.χ. σε περιπτώσεις χορτοφαγικής δίαιτας που το άτομο δεν καταναλώνει ζωικές πηγές σιδήρου) ή και σε αυξημένες απώλειες (π.χ. όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος μέσω της περιόδου). Επίσης αυξημένη απώλεια μαλλιών μπορεί να παρατηρηθεί μετά από συχνές και αυστηρές δίαιτες, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι η ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου, κυρίως μέσα από πηγές όπως το 'κόκκινο' κρέας (αφού όπως έχει βρεθεί ότι απορροφάται καλύτερα ο 'αιμικός' σίδηρος) και λιγότερο από το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι και τις φυτικές του πηγές είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών.

Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμογλοβίνης που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Ο χαλκός αλληλοεπηρεάζεται από την παρουσία του ψευδαργύρου και η πολύ μεγάλη συγκέντρωση του δεύτερου μειώνει την απορρόφηση του πρώτου. Πηγές του χαλκού είναι τα όργανα όπως το συκώτι, τα θαλασσινά, οι σπόροι και τα φιστίκια.

Ψευδάργυρος: Πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών). Έτσι κρίνεται σημαντική η πρόσληψη τροφών όπως κρέας, συκώτι, θαλασσινά, μαγιά μπύρας, αβγά, και σόγια.

Μεθειονίνη: είναι ένα αμινοξύ, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των μαλλιών και στη μη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Βασιζόμενοι στην πρόσφατη βιβλιογραφία, σχετικά με τη συσχέτιση της διατροφής με την καλή ανάπτυξη των μαλλιών μπορούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

- ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία να μην είναι μαγειρεμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα
- ικανοποιητική πρόσληψη νερού και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
- υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνικών τροφών

Τέλος, ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση είναι οι συχνές δίαιτες, η πολύ απότομη απώλεια βάρους, η ανορεξία και ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής, η χορτοφαγία (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο), το κάπνισμα και η έκθεση των μαλλιών στον ήλιο.