Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Πώς μια «ικανοποιητική κατάσταση» μειώνει τις πιθανότητες της αληθινής αγάπης

Ο Mark Radcliffe εξηγεί πώς μια «ικανοποιητική κατάσταση» μειώνει τις πιθανότητες της αληθινής αγάπης 





Έχω μια απλή θεωρία για τον κόσμο. Ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε μια βαθιά, αληθινή σχέση είναι εξαιτίας ενός πράγματος: δεν αποφασίζουν να χωρίσουν νωρίς όταν βρίσκονται σε μια κακή. Μένουν σε κάτι που είναι "OK" για μήνες, ακόμη και για χρόνια, προτιμώντας την ασφάλεια της μετριότητας από την αγωνία της μοναξιάς. Τελικά, αποτυγχάνουν να κάνουν χώρο στη ζωή τους για τον σωστό άνθρωπο επειδή δεν υπάρχει χώρος. 

Πρόκειται για μια απλή απαίτηση: ζητήστε δυνατά συναισθήματα στη σχέση σας. Ζητήστε έμπνευση και δέος – όχι όλη την ώρα, αλλά με κάποια συχνότητα. Μην συμβιβάζεστε. Αν δεν πείτε δυνατά (ή έστω από μέσα σας) «σ' αγαπώ» στον σύντροφο σας μέσα στους πρώτους έξι μήνες, πατήστε το κουμπί "next". Πρέπει να έχετε το κουράγιο να πιστέψετε ότι υπάρχει κάτι καλύτερο για εσάς. 

Και ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι θα έχουν αντιρρήσεις γιατί θα πουν ότι ερωτεύτηκαν κάποιον μετά από τρία χρόνια σχέσης, και ότι τώρα είναι μαζί σαράντα χρόνια και τα λοιπά. Δεν αντιλέγω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Αλλά αυτό που συμβαίνει αρκετά πιο συχνά είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ύπνωση για χρόνια και μετά παντρεύονται γιατί νομίζουν ότι δεν μπορούν να «πετάξουν» πέντε χρόνια που έχουν επενδύσει, κι έτσι προτιμούν να σπαταλήσουν άλλα δέκα μίζερα χρόνια σε μια αταίριαστη σχέση χωρίς να έχουν το κουράγιο να χωρίσουν. 

Από όσα έχω παρατηρήσει σε ζευγάρια που πραγματικά ταιριάζουν, δεν χρειάζεται πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι έχει βρει το σωστό ταίρι. Γίνεται αρκετά νωρίς στη σχέση – συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο, μερικές φορές μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Αν είσαστε το σωστό είδος ανθρώπου, που έχει κάνει την κατάλληλη δουλειά με τον εαυτό του, τότε θα ξέρετε πολύ γρήγορα. Και αν δεν πείτε το «σ' αγαπώ», δεν είναι κάποιο τραγικό τέλος. Σημαίνει απλώς ότι μάλλον μπορείτε να βρείτε κάτι καλύτερο, και θα έπρεπε. Το χρωστάτε και στους δύο να χωρίσετε, και να δώσετε ο ένας χώρο στον άλλον για να βρουν και οι δύο ένα καλύτερο ταίρι. 

Το πρόβλημα που έχουμε δημιουργήσει ως κοινωνία, είναι ότι θεωρούμε τον χωρισμό που δεν έχει προκύψει μετά από κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, κάπως ανήθικο. Όμως δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι κάποιος να σας απατήσει για να χωρίσετε. Μπορείτε να φύγετε αν σας το λέει η καρδιά σας. Μπορείτε να αποχωρήσετε όταν νιώθετε κάτι σαν: «Μου αρέσεις. Περνάμε «ωραία». Το σεξ είναι καλό. Αλλά θέλω κάτι περισσότερο. Μου αξίζει κάτι περισσότερο. Όπως κι εσένα σου αξίζει κάτι περισσότερο». Κι έτσι λύνεται το θέμα των ενοχών. 

Όταν έρθει η αληθινή αγάπη, δεν είναι δύσκολο να την αναγνωρίσει κανείς. Όταν όλα μπαίνουν στη θέση τους, δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα πάντα ξεκαθαρίζουν με ακρίβεια λέιζερ. Η αληθινή αγάπη ηρεμεί. Εμπνέει. 

Από τον συγγραφέα Mark Radcliffe 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου